31 de març 2008

neardenthal innecessari

festa de sang, esquarterades vives...
*
cacera permesa, més de 250.000 moriran...
*


cruel, rabiós, seguint l'instint depredador
el botxí a sou s'encarnissa...
el nadó, indefens,
poc coneix la bèstia humana
*
lluny de les civilitzades ciutats
lluny de les mirades acusadores
moriran un altre any milers d'animals nounats
només per satisfer la malaltissa bogeria
de voler una segona pell
que tampoc escalfarà
el seu cor de gel
*
posa't l'abric
guarnint els teus llavis
amb la seva sang, si goses...
*
*

30 de març 2008

les glòries del sr. Sarkozy

Aquesta no sortirà als diaris gaire vegades.
No és la Bruni, l'honorable senyora del Sarkozy, mestre del "savoir faire", dretà recalcitrant, que ja ha complert una de les seves promeses electorals.
Repatriar als immigrants, els sense papers.
Bé, ells no en diuen res de tot això, en diuen un nom que sóna més bé, "éloignés", allunyats, compte amb el matís. Cinisme. Vergonya. Xenofòbia.
*
Aquesta és Samira Bobouch, 23 anys.
Treballava de voluntària en un centre d'autistes a Marsella. Vivia amb la seva família. Havia arribat legalment als 15 anys. El seu pare ha sigut treballador del camp a França durant 35 anys. Malgrat això, no li han donat a Samira permís de residència.
*
"A Marsella, la polícia va a la cacera d'àrabs i negres", diu Samira. El dia 19 de novembre la van fer parar en un control de trànsit. La detenen. No ha pogut tornar a casa seva, de dret a un centre de retenció per a immigrants, on l'han tingut tancada.
*

El 4 de desembre, la policia porta a Samira a l'aeroport de Marignane, per fer-la pujar en un avió amb destinació a Casablanca. Ella es resisteix. La famíli, els seus antics professors i gent de la Xarxa "Educació Sense Fronteres" l'ajuden, fent una manifestació a la terminal. L'alcalde de l'ajuntament del poble on vivia diposita al Govern Civil un precontracte de treball amb el seu nom. Al cap de dos dies tenia una vista, semblava que l'alliberarien.
*
Mai va poder arribar al tribunal. Un dia abans, el 5 de desembre, 3 policies de paisà van al centre de retenció i l'obliguen a seguir-los. La registren i li prenen el mòbil. Ella en tenia un altre i des del lavabo demana ajuda.
L'avís arriba tard. Els policies la treuen d'amagat, l'obliguen a pujar a un cotxe i la porten al port de Sète. Ella crida demanant ajuda. Ningú reacciona. Finalment, un policia l'entafora al vaixell dient-li "Fora d'aquí, no et volem" La deixen lligada. 10 hores lligada, amb el mòbil sonant, fins que arriba al Marroc.
*


No viatja com la senyora de la foto. Ningú l'espera ni sap d'ella. No és ningú.Torna a un país que ja no coneix, on no té casa ni amics. La xarxa "RESF" es dedica a recollir gent com ella, repatriats, perquè quan tornen els problemes recomencen. La policia marroquí els deté, acusant-los d'emigració irregular. Els aboquen a la marginalitat al seu país d'origen al qual ja no hi ha qui els aculli.
*
"La desgràcia d'aquests nois i noies, -diu Jamlichi, un militant d'Educació Sense Fronteres- és que tots els abandonen. Davant d'aquesta situació impossible, l'Estat s'hauria de fer càrrec d'ells"
En lloc d'això, els polítics reben com a un amic a Sarkozy, el responsable d'una política criminal de persecució als immigrants. A Tànger, ciutat on arriben molts d'aquest "repatriats", el president francès va presentar el passat octubre el seu projecte "Unió Mediterrània" Durant el discurs, va lloar la indubtable "amistat franco-marroquina i la solidaritat que ha de presidir les relacions entre França i els seus amics del Sud".
*
La xarxa "Educació Sense Fronteres" explica casos esgarrifosos. Cada dia en avió o en vaixell arriben 4 o 5 d'aquests nois i noies, que van anar a França amb un permís per estudis, o perquè ja hi tenien familiars. Expliquen com fins i tot alguns han intentat el suicidi.
*
Mentrestant, el sr. Sarkozy, que ha de complaure la dreta racista que el vota, predica que acollirà els joves que hi vagin amb contracte en origen. Fals. Alguns d'aquest joves, expliquen que, en arribar el consulat marroquí els fan una documentació que permet que siguin expulsats, en no tenir passaport.
*
Lluny d'aquest afers "bruts", el president francès es passeja amb la senyora guapa, fent amics cap al nord d'Europa, per impulsar polítiques de progrés nuclear.
Per cert, m'oblidava d'un aspecte genial, en aquest afer, sabeu? Els expulsen dient que són persones sense vocació de quedar-se a França.
*
Trobareu l'article sencer aquí.

29 de març 2008

brrrrrrr

Mentre el barça perdia miserablement un partit que a la primera part tenia guanyat, jo m'he menjat un fuet amb pa, i he fet aquest fantàstic (aixxx) mapa conceptual per il.lustrar les relacions entre ciència, societat, tecnologia i educació, segons els conceptes de les lectures obligatòries i un múltiple debat virtual que m'ha fet anar de cul.
Si el voleu veure més gros cliqueu a la imatge.
No em sembla pas que m'hagi sortit com el meu profe volia, porto dos dies de retard en l'entrega, perquè el meu cap no dóna per més, ara mateix. I a més, tinc tendinitis a l'artell del dit gros de la mà dreta... endevineu de què? d'escriure i de l'ordinador!!!
Malaltia laboral. A que demano la baixa? a que si? no, serà que no, no tinc cor per fer això, qui se'n cuidarà dels meus ninins?
I avui perdrem una hora de dormir, casumlolla, una hora és molt temps, pels qui ens en falta.

28 de març 2008

herència

Prova irrefutable de les lleis de Mendel.
Els gens s'hereten.
Diguin el que diguin, la genètica mana.
*
Així és, que, ara que som en un temps de preinscripcions i toca fer opcions escolars pels vostres fills, ni se us acudeixi donar la culpa als mestres o a l'escola de com de malament pugen avui els joves. A veure si ens espavilem a fer-ho bé, a ser uns adults com cal, mostrar que els hem deixat en herència allò bo i millor.
Us ha quedat ben clar? Eh? Els testos, deia la meva mare, retiren a les olles.
No renyo a ningú, eh? que jo sóc la primera que m'he de posar remei, però mira, com diu l'stripper, poso la "tirita" abans de fer el tall...
prevenció de riscos laborals...
vaig afegint per no posar-me a fer feina seriosament...

26 de març 2008

...hi ha coses que no et deixen callar encara que vulguis...

"No denuncies la violación porque es buen chaval y, en el fondo, fue culpa tuya"

Quan expliquen com va anar la situació amb la noia que estava al "Cuartel", i que suposadament va ser violada (encara que no se sàpiga què va passar del cert, mereix per principi, un tracte de respecte), s'esplaien amb tot luxe de detalls sobre les declaracions del noi.
D'ella, se'n diu ben poc.
Però el que em fot més ràbia, és aquest comentari (una perla entre moltes de semblants), que hi ha al fòrum de la notícia,
*
"Qué triste es la ignorancia. El 90% de las aspirantes sudamericanas a ingresar en el ejército o una vez en él, practican la prostitución de un modo velado tanto fuera de los cuarteles como dentro de las residencias en las que por ley, no hay ningún control de los mandos. El Capitán conocería el percal de la "moza" y seguramente intentó beneficiar a un soldado que ya había ingresado"
*
O sigui, que maten dos ocells d'un tret, és dona, doncs, provoca, és sudamericana, doncs, es prostitueix.
D'això en podem treure una bona idea de com pensa força gent. I volem canviar el món...

24 de març 2008

el blog o la vida

Calen més comentaris?
Fàcilment em torno addicte a les coses que suposen fer quelcom diferent cada dia, mai he sigut amant de les rutines...
Quan les cases de colònies començaven a oferir activitats d'aventura als nens, vaig aprendre a anar amb xanques, em vaig llançar al buit en tirolina, vaig intentar fer malabars amb mocadors i pilotes...(mocadors, encara, pilotes, no)
Amb les coses de l'ordinador em passa igual, jo ho he de provar...

Però convé que algú em foti un clatellot, com a l'acudit...
El meu mal sempre és el mateix, odio les rutines, i m'apunto a qualsevol cosa que no requereixi res més que un pelet de creativitat i paciència, i que faci disfrutar de la descoberta...
Prou, ara si que m'he de "desadiccionar", tinc tanta feina endarrerida...

Bé, dosificarem, només... a veure si en sé...

23 de març 2008

teràpia emocional

Avui, per enèssima vegada, dues dones més mortes.
Cap comentari. O sí, em repetiré, quantes manifestacions es faran?
Reunions de govern?
Mesures conjuntes, pactes, declaracions de l'església?
La meva mare té una mena de xoc emocional.
De fa unes dues setmanes, el "seu mossèn", un noi que em sembla no arriba als 40 anys, ha demanat un temps de reflexió apartat de l'exercici eclesiàstic. Curiosament, la demanda ha coincidit amb l'elecció del Rouco i la darrera "actualització" del llistat de faltes.
Mama, saps perquè aquest bon noi se'n va?
Perquè deu tenir seny, mama, no saps què passa?...
No sé si l'he convençut gaire. Em sap greu que la bona gent pateixi decepcions i ningú els expliqui el perquè... enganys, distància, oblit d'humanitat...
*
I aquesta tarda he fet teràpia de xoc.
M'he mirat "The Wall", de PINK FLOYD.
Quan la vaig veure per primera vegada, em vaig quedar amb certes imatges i la música, és clar. Avui, m'han sorgit milers d'interrogants, que llavors ni em plantejava.
És dura, molt dura. I cada moment, barreja de passat i present, de causa i conseqüència, de bogeria i de lucidesa, d'amor i d'odi...un qüestionament de la bogeria del poder.
De la crítica ferotge del totalitarisme a la crítica individual dels rols.
Us en deixo un parell de bocins. Crec que val la pena veure'ls.
Al Google hi és sencera. Al youtube a fragments ordenats.
*

*

22 de març 2008

per alegrar el dia tonto que tinc

Farta de cuina, de menjar brunyols, de rentar plats, de menjar brunyols, de roba, de menjar brunyols, de remordiments (evidentment de menjar brunyols), de deixar coses per més tard, busco...

Frases sense solta ni volta

Me les pagareu! (Fons Monetari Internacional)
La meva dona té relativament un bon físic (Einstein)
Mai vaig poder estudiar Dret (Geperut de Notre Dame)
El que més em reventa són els camions (Gripau)
Sempre hauria volgut ser el primer (Joan Pau II)
Hem triturat la competència (Moulinex)
Tinc el nervis d'acer (Robocop)
Un cotxe mai substituirà un cavall (L'euga)
El meu pare és un vell verd (Hulk, l'increible Hulk)
Mama! Ho sé tot! (Petit Larousse Il.lustrat)
Les ordres eren jugar enganxat a la línia blanca (Maradona)
El meu xicot és una bèstia (La Bella)
La meva mare és una rata (Mickey)
Estic fet a miques (Frankestein)
Prou d'humor negre! (Ku Klux Klan)

Ets l'única dona de la meva vida (Adam)


SERIOSAMENT:
Els savis parlen perquè tenen quelcom a dir.
Els tontos parlem perquè hem de dir alguna cosa (Plató)

Ho enteneu ara? Havia de dir alguna cosa...

vida, vides

LA VIDA A L'UNIVERS. Stephen Hawking. (mínim fragment)

"Quisiera especular un poco, sobre el desarrollo de la vida en el universo, y en particular, sobre el desarrollo de la vida inteligente.
Haré esto para incluir a la raza humana, aunque buena parte de su comportamiento a lo largo de la historia, ha sido bastante estúpido, y no precisamente calculado para ayudar a la supervivencia de las especies.
Algunas personas se han cuestionado si deberíamos contar a los virus entre los seres vivos, ya que son parásitos, y no pueden existir independientemente de sus anfitriones.
..................................
Aquí, el científic fa una llarga explicació sobre els virus d'ordinador, especificant com s'instal.len i sobreviuen replicant-se, és a dir, reproduint-se, a través de diverses estratègies inscrites al seu codi, d'aquí es pot entendre que més tard faci les afirmacions següents.
..................................
Pero entonces la mayor parte de las formas de vida, nosotros mismos incluidos, son parásitos, ya que se alimentan y dependen para su supervivencia de otras formas de vida. Creo que los virus de ordenador deberían considerarse también como vida. Quizás esto dijera algo sobre la naturaleza humana, ya que la única forma de vida que hemos creado hasta ahora, es puramente destructiva."

Bé, tota una declaració sobre la nostra miserable condició.

Teniu temps? Us deixo un enllaç a una pel.lícula premiada aquest gener 2008.

Control Room [Sala de Control]

http://video.google.com/videoplay?docid=-7627243316355236042&hl=es

21 de març 2008

no ho puc evitar

per davant el meu respecte a qui practica celebrar una mort aquest dies però no puc evitar fer analogies, lligams mentals...
el meu record de petita lliga més amb això...

20 de març 2008

lliçó (interculturalitat d'estar per casa)

En un obrador d'una carnisseria de poble, una dona de poble ensenya a una noia de l'est (joveneta i amb dos fills, amb un marit de l'est que li revisa el que cobra), li ensenya, deia, frases fetes en català, i català d'estar per casa traduint d'un castellà que és digne de ser gravat, però amb la millor intenció del món.
Frases per poder entendre què li diuen pel carrer, com ara "quina noia més maca", "els bunyols són típics de Catalunya"... mentre li va explicant la seva vida.
Una dona que, ha trobat per primera vegada algú que se l'escolta atentament, i per això, ha canviat el seu parlar escapçat i quequejant habitual, per un seguit expressiu de dubtòs lèxic però d'eficiència comunicativa. Una dona que aconseguirà que la noia maca de l'est, tot treballant a l'obrador d'una petita carnisseria catalana, aprengui un català a bocins, però amb dedicació exclussiva regalat per algú que no té cap estudi, però mostra l'eficiència del desig de comunicació, que mou muntanyes. Només pot oferir un desig de companyia i mostrar una saviesa universal. Ara mateix, li explica que té un gat que li roba la xocolata.

cinc anys... (post actualitzat)

IMATGE DEL BOMBARDEIG EMESA EN DIRECTE
*
*
Les cançons de Lluís Llach
de record i homenatge als qui han patit
la bogeria dels estats prepotents
que creuen que tenen la veritat absoluta,
que condemnen l'altre per allò que ells porten segles fent,
que no entenen altra raó
que la infinita ànsia de poder,
altra mirada que la de posseir i dominar als dèbils,
altre amor que els diners,
altre déu que la mort.
*
**
el clam
On vas amb les banderes i avions
i tot el cercle de canons
que apuntes al meu poble?
On vas amb la vergonya per galó
i en el fusell, hi duus la por,
que apuntes al meu poble?
On vas quan ja l´infant no vol jugar
perquè el carrer vessa de sang
i ets tu qui l´omples?
On vas quan ja l´infant no pot mirar
ni el blau del mar
ni aquell cel clar i ets tu qui el borres?

la bandera
Un himne per no guanyar
per no vèncer mai fent la guerra
que malmena
tota raó que ens pugui fer lluitar...
Deixa´m doncs cantar
aquest himne per no guanyar.
Només som si vosaltres sou vida,
sols tenim si podem compartir-la.
Que de res no ens val la vida en la mort,
la pau en la por...
Deixeu-me així doncs cantar
aquest himne per no guanyar...

l'esperança
És veritat que el món ja no roda,
com sol dir-se, humanament,
és veritat que fa vergonya
dir-se humà tal com som i fem...
És mentida que no hi ha esperança
quan espera un món sencer,
és mentida que la mentida
guanyi sempre a la bona gent...
És mentida que siguem feliços
mentre a fora hi ha guerra i fam
és mentida que amb més mentides
puguem creure que és tan normal...

17 de març 2008

final

la destrucció era tan terrible
i el final, imminent...
(finalment les pitjors profecies s'havien complert)
que decidiren fer-se el darrer petó...
i parlaren del foc de l'amor...

perquè ara ja no poden dir
que sempre els quedarà París...

Per molts que ara fa cinc anys, eren a l'Irak, ja no hi ha res, ni memòria...

Per ells, per nosaltres... pels qui desitgem un món en pau.


15 de març 2008

m'hi perdo...


Tinc el cap molt ple de coses.
L'he d'endreçar.
Convé que tregui tota la pols de la part de la bondat.
He d'esbandir les teranyines del pis de l'alegria.
A l'habitació dels somnis hi ha massa foscor.
S'han instal.lat uns quants virus a la sala de la pau.
Tinc també tots els calaixos dels records posats de qualsevol manera, els hauré de destriar i llençar tots els que no convenen.
A l'indret on guardo els pensaments, s'ha engegat un remolí de mals aires, que per sort, he descobert aquest matí.
M'ha semblat que hi havia massa fred, em sembla que m'he oblidat de posar una mica de tendresa a les calderes.
I hauré de refer les escales, m'ha vingut una mica de mareig, segurament he oblidat l'equilibri necessari per veure les coses en la seva justa perspectiva.
També em caldrà fer una bona provisió de memòria, en queden filets esparços que s'han de tornar a teixir.
Malgrat tot, encara em queden reserves a les golfes del pensament.
Passa que en gastaré molt i molt, perquè per molt que penso, no trobo la manera d'instal.lar una sala de temps, que ara per ara és el més urgent, després de fer la necessària endreça.
Així és que us prego paciència, retornaré aviat al meu costum de visitant fidel.

vacances (passatemps)

No podem seguir escoltant bestieses! Amb Catalunya no s'hi juga!................
S'ha de fer un lloc prou ampli a la casa gran del catalanisme perquè tota la gent del país trobi aquí les respostes a la Catalunya que volem! ..................
Hi ha una "massa crítica" que ens ha d'ajudar a repensar el catalanisme, és d'una urgència absoluta i total després dels últims resultats electorals .......................
Nosaltres no ens apartarem del full de ruta, volem saber a quina porta trucaran i quines ofertes faran, que no es pensin que ...............

Mamaaaaa!!!! sdidsplau, li potds di atet dsenyó que caii duna vevada que do bug noní?

13 de març 2008

res de nou sota la capa del sol...

Davant de la darrera actualització del llistat de pecats capitals (ens la descarregarem gratuïtament com el messenger, o el windows live?), en la qual hi ha la tan agosarada proposició de dir que és pecat igualment la contracepció com el malmetre el medi ambient, sobta que hi ha un afegitó si més no curiós.
Amics, atenció tots, el Vaticà proposa de requalificar l'acumulació excessiva de riqueses com un pecat afegit a la llista dels set coneguts com a capitals (ara sé de què ve això de la capital de cada país). Per tant, augmentar la diferència entre pobres i rics, serà pecat.
Rics del món, revolteu-vos. Teniu un repte al davant... O repartiu, o a l'infern més paoròs. Que tampoc ens cal espantar-nos que diuen que l'infern no és ni calent ni res, però d'haver-n'hi, n'hi ha. A veure com s'ho fan les jerarquies per desprendre's de les seves riqueses, en calers i en art, ja tinc ganes de veure les "subastes"...
Ai, si aixequessin el cap els nostres avis....
En fi, aquí us deixo el titular d'una notícia i l'enllaç per accedir-hi.
*
"La Asamblea de Mujeres de Bizkaia ha recogido más de 400 solicitudes de apostasía, que entregarán el viernes en el Obispado para dejar constancia de que no quieren seguir formando parte de una Iglesia católica «machista, patriarcal, homófoba, clasista y antidemocrática"

12 de març 2008

a tothom el que li pertoca....

Què se'n pot dir? Feia honor al seu cognom.
Cassià Just ha mort.

El recordarem per haver acollit una colla de polítics i intel.lectuals al monestir durant el procés de Burgos. En ple franquisme. Oposant-se obertament a la política d'España i de l' esglèsia.
Tolerant, amatent a les noves onades de pensament, ple de respecte cap a les diferències d'opinió i de fe, canalitzador de projectes d'obertura de l'esglèsia. Discrepant sempre dels corrents fonamentalistes. Una persona que va possibilitar la publicació del fet català amb les "Publicacions de l'Abadia de Montserrat" en àmbits de cultura i de tradicions. Evidentment amic de Pau VI i promotor d'un impuls modernitzador. Ha mort un home que va intentar ser just i coherent amb allò en què creia.

11 de març 2008

a l'est el mar, al nord, a l'oest i al sud els germans....

I nosaltres, els gironins, el darrer reducte lliure del PP...

Sé que fa una certa enveja, però Girona, tan lluny per molts, altra vegada ha aconseguit barrar el pas a la dreta de la bandera intolerant amb les diferències d'opinió, de concepció de la vida i les llibertats. En segons quines coses, va bé això de ser lluny del centre...

10 de març 2008

per si de cas algú dubta...

Per si de cas algú dubta, jo em declaro catalanista, independentista i d'esquerres.
Per si de cas algú no ho té clar, ser catalanista, independentista i d'esquerres, no passa necessàriament per ser d'ERC, entre d'altres coses, perquè es presten al mateix joc de pactes que tothom, no es salven del joc de les cadires i els càrrecs, i encara he d'aclarir quin és el seu veritable programa econòmic (tret de que ens tornin el que paguem, que jo també ho vull), la prioritat social, (no se clarament on invertirien ni quines prioritats tenen), ni quin missatge ideològic hi ha al darrera, vull dir en tots els altres àmbits que no siguin l'independentisme. Que jo no ho sàpiga, no vol dir que no hi sigui, en tot cas, no s'ha transmès prou, entestats en baralles i escomeses, a veure qui tenia quin càrrec.
Perquè amb banderes com aquestes, molts hi estem d'acord, però no pot ser que un vot es reparteixi entre CIU i ERC, com em comenta la meva estimada amiga D.B. I no pot ser per la senzilla raó, que CIU, segons jo ho veig, representa la dreta conservadora, capitalista i neoliberal, i sinó, recordeu el candidat Duran, i no em feu parlar del sr Mas, que més que candidat a unes eleccions, sembla un candidat a unes primàries per escollir el senyor de prop dels 60 amb bona planta per la foto, que s'ho creu i es mira el melic. Acceptar que poden haver-hi trasvassaments entre aquestes dues formacions, em sembla que és perdre el sentiment últim de quina posició pren un davant els reptes de la immigració, l'educació, la sanitat, els sous ben repartits, el concepte de família, els beneficis de les empreses i el seu retorn amb bones inversions socials...
Posats en aquest atzucac, ja tornem a ser a allò que em deia la meva mare quan parlàvem de dretes i esquerres "no t'equivoquis, l'amo s'ha de fer ric si tu vols tenir feina". Bé, l'amo no pot anar a la insolvència, però l'amo no es pot quedar tot el pastís, no pot ser que les grans empreses tinguin trimestre darrera trimestre beneficis en augment vergonyós (a qui foten els calers, a més a més d'hisenda?, a nosaltres, és clar) i els sous es mantinguin (recordeu que els vam tenir congelats i si no hi ha suficient augment, hem sortit de la congelació, encara que siguem a la hivernació) Hivernació, perquè anem reduint despeses, per no passar a la categoria de deutors fixos.
I pot fer riure, però, depenem del moviment econòmic d'EEUU i del poders del FMI, i aquesta és la putada, allò que ens avisaven, ser en un primer món amb els suposats beneficis, però ser-hi com un país que està a les beceroles pel que fa a la força i poder real de les reivindicacions socials pels treballadors, ni cas a la investigació com a partida en augment i valorada, poques i petites beques, poca cura ecològica...
No tinc particular simpatia als francesos ni als anglesos, però allà, quan s'entesten a tancar acords al seu favor, si cal, barren l' entrada de productes, boicotegen vendes i a pastar fang, no els sap greu perdre ara, si poden guanyar-hi demà. I és que encara, en molts aspectes, guardem una mica de les pors dels vençuts i un poc de la mesquinesa de qui mai ha gaudit de plens drets i atresora els pocs que té, donant la raó a l'amo.
Ens fa por perdre les petites riqueses que hem anat aconseguint, els caps de setmana esquiant o les pobretes vacances amb Ryan Air o a la costa en segona residència, que ens fan la il.lusió de ser senyors del nostre lleure, en aquell estil que deia Erich Fromm, (tenir o ser) El tenir de les noves fornades cultes és de fa temps, el viatjar, el comprar i consumir béns culturals, ei, que jo sóc la primera compulsiva en llibres... (mira que hi ha biblioteques i museus d'art, eh?)...i paguem moltes vegades les vacances i el cotxe nou a crèdit (i si no, pregunteu-m'ho a mi).
Bé, el que em dol, i molt, és la tristor que deuen sentir ara molts del joves d'ERC, que es deuen sentir com qui ha anat a mercat a comprar llumins i els han venut fum.
Desitjo, de debó, que a les properes eleccions, les CUP hagin trobat prou gent per formar candidatures que apleguin la il.lusió del jovent amatent al país i a la llengua i l'experiència de moltes persones valuoses però desilusionades de ser allà on són. I ho desitjo perquè parlen d'ecologia, de reptes socials, de llengua, de país, d'independència...i encara que ens sembli que no tenen prou formació per assumir reptes, us puc assegurar que els que conec, saben de què parlen, s'informen i es mouen. El mal, és que som com els nostres pares. Quan ens fem grans, els trobem joves, inexperts i somiadors, ergo, incapaços...oblidant que nosaltres també vam fer moltes coses sent joves, inexperts i somiadors.

09 de març 2008

no ho entenc, ni ho entendré mai, mai

Com pot ser que en aquest estat/país/barreja del que sigui, hi hagi més de 9.000.000 de persones (o semblants) que votin PP?
Com és possible?
Si fossin gent senzillament conservadora, mira, té un passi, no sé, tothom té una ideologia i una manera de veure la vida.
Però, del PP? D'una colla de brètols que surten a dir barbaritats que tothom sap que són mentida i juren i perjuren que són fets certs? Quan se sap que han manipulat, violentat, que maneguen els fils de grups feixistes i els agombolen i a Madrid en permeten les manis i...
No ho entenc, ni ho puc entendre ni ho entendré.
Per cert, els caps d'ERC s'hauran de fer un ferm plantejament de com fan enlairar altre cop el seu vaixell, que ningú sap on va, ni ells mateixos, em sembla.

08 de març 2008

un dia agre

Què estaran fent ara els assassins?
Prendran una copeta a una tasca amb uns entrepanets d'aquells d'allà dalt?
Miraran la peli de la tele?
Estaran comentant la jugada?
Estaran jugant amb els seus fills, si en tenen?
Dormiran tranquils, avui, demà, demà passat?
Riuen? Pensen en demà? Fugen? Juguen a cartes?
O, ben al contrari, són a recer amb la parella fent l'amor, que avui és dissabte? No, rectifico, d'amor res, aquests carden, o i tant que carden, em sap greu el malparlar...
Però, cagunlaputa, com es pot viure l'endemà d'haver premut el gallet a dos metres a una persona com tu? Això em porta a tots el cabrons que maten cada dia, a tots, i això que de molts no se'n parla, i qui surt a la tele és el locutor amb les fredes estadístiques.
I viuen tan tranquils, i van a comprar el pa, i porten el cotxe amb música de fons, i ...

.......................

Avui, dia de reflexió, més val reflexionar amb alegria, forçada, però cal un toc d'humor.
Com que no hi ha enquestes, us deixo en Palomino i les seves teories. Ai de qui demà no voti, eh? que m'enfadaré molt si pel teu vot deixem de tenir veu.

...........................
...........................

07 de març 2008

dia de totes les dones, només un dia? o de quan pengem un crespó negre i n'hauríem de penjar cada dia

–¿Podria definir que és un síndrome de Down?
–Una persona. Fixa’t quina definició tan senzilleta.
Una persona amb una característica diferent, com ho pot ser ser dona o negre. La síndrome de Down és una característica més, no una malaltia.
*
Saber que existeixen les paraules persona i ésser humà, fan que la tria de la paraula home com a falsa alternativa per denominar la humanitat posi de manifest que la llengua no obliga a fer-ho així, sinó que és una elecció ideològica. Saber que a filles i a fills se’ls pot denominar exactament així però també, canalla, criatures, filles i fills o, fins i tot, en segons quins contextos, descendència, posa de manifest que la llengua no ens constreny a fer-ho amb un parcial masculí.
És a dir, que a cops la paraula fa la cosa; això posa damunt de la taula una qüestió important: per existir plenament cal tenir un lloc en la llengua. De fet, les coses valorades l’hi tenen.
(per veure, cliqueu)

«Peris tenia un germà. El germà de Peris va morir. Però l’home que va morir no va tenir mai un germà»
Només una de cada sis dones i un de cada vuit homes s’adona que és un fals enigma; que, simplement, Peris és una dona.
Que se n’adonin més dones que homes vol dir que, malgrat que un dels paràmetres generals del nostre pensament sigui l’androcentrisme, les dones estan més a prop de visibilitzar i percebre la presència femenina; que només una de cada sis ho faci, parla de la necessitat d’inscriure la presència femenina en la llengua.

Una pregunta com «¿de quina manera una dona pot ser mare si no té fills?», normalment arrenca complicades explicacions sobre adopcions de la majoria de persones adultes a qui es fa; però, en canvi, les criatures fins cap als cinc anys no solen tenir cap problema a respondre molt senzillament que es pot ser mare simplement tenint filles.
Això mostra, que no estem davant d’un problema de llengua i que no és cert que el masculí inclogui lingüísticament el femení, sinó que és una convenció en la qual ens ensinistren. Posa en qüestió aquell argument que diu que «ja se sap que el masculí inclou el femení», sembla que per als infants a qui encara no s’ha obligat a interioritzar aquesta pretesa inclusió, la cosa no és així.


Reflexió dedicada al cos humà. (Extret d'un text d'estudi universitari)
*
"Per tal d’analitzar algunes de les característiques del cos humà en la societat dels nostres dies, es procedeix, d’entrada, a una breu exposició de la història del cos en la cultura occidental i, més endavant, s’analitzen alguns aspectes laterals, però tanmateix essencials per a un tractament antropològic del cos com poden ser, per exemple, el cos de la dona en la cultura occidental i el patriarcalisme com a forma d’organitzar els cossos humans."
*
Una asseveració com l’anterior posa de manifest la minsa universalitat de les tres primeres expressions amb cos, que la publicitat presenta com a genèriques, ja que només una línia després, es restringeix paorosament, atès que passa a parlar d’un aspecte lateral, és a dir, marginal, i resulta que aquesta minúcia no central és, ni més ni menys, que el cos de les dones; sembla, doncs, que, quan parlava del cos humà, no es podia referir també al cos de les dones, n’estava exclòs. El cos humà era el dels homes.
*
Font documental: Biblioteca de Catalunya-Dades CIP
Lledó, Eulàlia. De llengua, diferència i context

sense paraules

Els invisibles, ho són pels qui es provoquen la ceguesa.
Ignorat, transparent.
Viu de les nostres engrunes, talment un pardal.
Mal dit. Alguns moixons tenen més.

06 de març 2008

novetats i postres

És possible, (de moment només possible), perquè m'han de respondre, que aquest blog tingui de tant en quant coses que potser jutjareu alienes o estranyes.
M'explico. Aquest semestre, dues de les assignatures que em toca fer són Interculturalitat i Educació, i Noves Tecnologies Educatives. En totes dues, una de les exigències és crear un blog.
Ja! Treballs a mantenir-ne mínimament digne un, i me'n demanen dos més...
Premi pels bloggers, noies, nois, dones, homes, animals tots, el blog és una eina de treball reconeguda a nivell universitari, i això és "para mi un orgullo y un motivo de honda satisfacción" (Borbón dixit).
Bromes a part, com deia algú, Catalunya serà blogger o no serà.
Això que ens sembla encara en algun moment una utopia, és cert. Aules d'acollida, espais de debat universitari, grups d'alumnes, mestres que volen arribar ràpidament i fluïda a la gent, oficinistes, funcionaris, treballadors de tots els rams... fan ús del blog.
Jo diria, que, tard o d'hora, serà gairebé tan emprat com el messenger, amb l'avantatge que aquí fem cultura, llengua, denúncia, política, literatura, ecologia, país... i ens comuniquem personalment... però per escrit, tornem a escriure cartes, sigui com sigui i posats en el nou món virtual.
Més diria, si gosés, que ho diré. Un altre mèrit és que la gent gran, quan dic gran vull dir que ens inclou als de més de quaranta, tenim la oportunitat de no perdre el tren, d'anar fent sense quedar en l'àmbit "de l'analfabetisme tecnològic". Si ens dóna una satisfacció personal, ens dóna també la possibilitat de seguir aprenent en el context actual.
Fi de la reflexió.
Postres
He capgirat el temps, que en sóc d'estranya...
de dies en faig nits,
que nit porta naixences,
si no ho creieu, busqueu les estadístiques...
*
al capdavall, allò més clar en mi, és la contradicció...
vaig néixer en un migdia clar,
per fotre al meu veí, vaig espatllar un dinar...
de nits, m´he fet la vida a mida
*
a fora és fosc, i hi ha silenci
silenci ple de pau, que tothom dorm
i l'aire és només meu, meves les guerres
i meus em faig els sofriments...
mentre una rata solitària també esgarrapa
sento com furga a la paret
*
tot contradint l'escalforeta que m'envolta
trobo els freds d'enyor de qui no hi és
qui no serà, o de qui tot li serà pres...
demà no seré jo, que jo sóc ara
furgant per un un forat de llibertat

04 de març 2008

ah, però aquests també voten?

Sóc una inculta.
Jo pla que pensava que la cúria votava, però votar votar, per escollir el cap de la Conferència Episcopal. Ha guanyat Rouco. Primera plantofada de la temporada electoral.
Ara, que jo, de fet els "botaria", i, si hi ha déu, acabaran com aquests:


I és que jo, preferiria un cap d'església com aquest.
Posats a votar, bé ho dec poder dir, no?
Si més no, bon divertiment garantit.
I segurament, bons principis.

Vinga, els dies que queden, alimenteu-vos bé.
Ja sabeu, si tu no hi vas, ells tornen.

Ecssssssss, quin fàstic, el que s'ha de fer per animar el personal....

03 de març 2008

Aquest pobrissó només n'és un.
Un de les desenes de morts d'aquest dies a Gaza.
Sense pietat, sense miraments, mori qui mori, peti qui peti...
Se'ls en fot, van a exterminar o matar per assedi, o per boicot.



Em sembla que a Israel ho van entendre al revés, quan els van retornar la seva terra (sic????)

Algun dels savis que escribien la vida del primer revolucionari ( llegiu qui eren els seus amics) de qui tenim notícia (barallar-se amb els del Temple pels xiringuitos i paradetes de tot a cent pel culte té el seu mèrit, no em digueu que no)

Han fet una lectura esbiaxada del "et tornaran 100 per 1". Perquè, quants palestins han mort amb quatre o cinc dies? Van cap als cent, per un dels seus, en la darrera comtesa. I la cosa segueix, amb el consentiment de tota l'Amèrica i l'Europa benpensant...

I nosaltres, anem pensant en anar a esquiar per setmana santa, o de vacances amb un vol barat...Reconec que hi tinc dret, però em sento miserable, impotent i cabrejada...

02 de març 2008

Blanc, negre, groc, gris, sigui quin sigui el color de la pell, la llengua, el país, qualsevol guarda dins seu una joia, una ànima, un tresor en vida i en possibles... que d'altres s'encarreguen de trencar o de lluir, de malmetre, de podrir o de cuidar amorosament.


Dissabte al vespre vaig veure American History X.
*
Li cal al protagonista patir ell mateix el que desitja pels altres, els immigrants, els negres, els jueus, i viure cara a cara amb un dels qui odia, per entendre que dins, tots tenim un cor, un sentiment, una vida desitjada, uns germans estimats, un territori per defensar, que l'home senzill desitja sempre el mateix, una vida digna i reconeguda com a ésser humà.
Heu comentat arran de les discriminacions.
Molts argumenten que cap és permesa, i parlen de discriminacions negatives i positives.
*
Parlem de que ara com ara tot és un desastre.
I sempre es culpa del desastre als qui venen de fora, als qui sembla que ens roben allò que és nostre per dret.
Però obviem que els drets no tenen color, ni raça ni poble. Que els drets són universals i els qui són aquí busquen tenir drets i segurament voldrien poder tenir drets i deures, i ser tractats com a iguals. I que carai amb la "discriminació" positiva! No necessita un discapacitat atencions diferents? No cal a algú amb problemes de mobilitat que li facilitem la vida el màxim possible? No creiem que l'educació i la comunicació són eines d'integració i drets inalienables?
Això no és discriminació, és atenció segons les necessitats de cadascú. I en això no hi pot haver categories humanes, si comencem a limitar, estem segregant.
*
Segur que l'heu vist. El discurs del sopar, que només he trobat en anglès, s'assembla molt al que hi ha a les campanyes d'aquest país. Deixo un tros prou explícit.
*

01 de març 2008

la propaganda provoca

(cliqueu per veure'l bé) Dia ple de conflictes arreu.
La propaganda no es fa gratuïtament.
Per poc que alguns es sentin agombolats per qui diu en campanya que carregarà contra la immigració, ja surten al carrer, justificats pels grans polítics. Recordem-ho, PP i CIU estan d'acord en aquesta qüestió, aquí ni hi cabem tots, diuen...que marxin ells!
Avui sentim que una colla de militars tapats van apallisar uns immigrants a la comissaria del Bruc. Aquí a casa. El dret de les armes i els principis dels exèrcits, que es creuen amb drets sobre la vida dels altres.

Aquest és el trist resultat.
Això és filosofia de vida per alguns.
Les idees les donen uns,
les accions ja són en marxa.
Això no és terrorisme?