05 d’abril 2009

no m'ho puc acabar de creure...


A Foggia, un poblet d'Itàlia, han posat un autobús per la gent que no és "europea". Els normals, seguiran usant els seus autobusos de sempre. Ho vaig escoltar fa un parell de dies, i he necessitat mastegar-ho i poder-ho pair.

I, per increïble que sembli, ells, els foranis, estan més tranquils, diuen. Ells, saben que així no seran agredits. Expliquen sense embuts que són objecte de tota mena de vexacions i que la violència és fora, i d'aquesta manera no serà dins el "seu" autobús. Per més "inri", la zona és eminentment agrícola i necessita d'aquesta mà d'obra (barata? us sona?) per poder subsistir. Per molt que la gent d'esquerra ha posat el crit al cel pel flagrant apartheid, els de la Lliga Nord troben que és una mesura que facilita el trasllat dels treballadors al centre d'acollida. Quins collons.

Tinc una amiga molt amiga, que ha arribat de Sudàfrica. Ha tornat amb el cor trencat. La llei obliga a complir drets (en cas de llogar treballadors, un de cada color). Però això no ha aconseguit res més que segregar encara més. Els blancs opinen que la gent de color "no té capacitat de lògica, de raonament, són clarament inferiors i no poden accedir a llocs que requereixin un cervell despert" Ho diuen tan amples, és opinió generalitzada i viuen absolutament segregats.

I el collonut del cas, és que allà s'ha establert des de fa uns anys una noieta catalana que no deu arribar als 30 anys. I, (poseu-vos les mans al cap), ja opina el mateix que la població blanca.

Sospito, que, com deia un antropòleg famós, poc hem evolucionat des que els Cromagnons i els Neardenthals es cruspien els uns als altres.

24 comentaris:

rhanya2 ha dit...

Que trist... No sé si ens en sortirem.
Un petonet, Zel.

Sergi ha dit...

Sembla que tornem a l'esclavatge, en plena Europa, no pensava que arribaria una cosa com la que expliques d'aquest poble italià. Ho trobo molt greu, realment, estem perdent el nord.

Assumpta ha dit...

Què fort això del bus!! Però el més trist és que ells mateixos hagin de dir que "així van més segurs"... i si ho diuen serà perquè és veritat, o sigui, que si van al bus "normal" els insulten, els agredeixen... i això a Itàlia, aquí al costat...

Com tu dius, costa molt de pair...

Rita ha dit...

Ho vaig veure a la tele i em vaig esgarrifar... Però i els que ho toleren?!?!?!

Jesús M. Tibau ha dit...

realment és molt preocupant, i totes dues parts hauríem de fer un gran esforç per facilitar la convivència. Em temo que no serà fàcil

Txarli ha dit...

Anem cap enrere...fins on arribarem ?

La frase sembla extreta d'un llibre aue m'estic llegint ara d'Eduardo Galeano: "Patas arriba. La escuela del mundo al revés"...Els "blancs" (no només del primer món sino també els dels païssos del Sud) es pensen que la misèria, la delinqüència i la desgràcia és genètica (!) és a dir que les races qu no són la blanc porten als seus gens...

I l'accès a una educació per tothom? i l'accès a la sanitat per tothom? i l'accès a una vivenda digna per tothom? Hi ha encara molt a fer per l'igualtat de drets arreu del món (molt!), cada cop les diferències són majors i això no para de generar més odi i incompressió entre les dues parts...hauriem de començar per intentar entendre als "altres" però clar amb autobusos diferents resultarà cada cop més dificil!

Joana ha dit...

He llegit dos cops l'escrit i encara em sembla del tot impossible...
Què trist, no?

EL BLOC D'EN VITALIS ha dit...

A Tossa tots els nens gambians parlen el català com nosaltres.

Petons.

Ferran Porta ha dit...

Espero que ser a la Unió Europea serveixi d'alguna cosa, i de Brussel·les arribi una llei que prohibeixi l'apartheid al nostre continent.

N'hi ha més fora que dins, de pirats.

Thera ha dit...

Jo també em vaig quedar totalment astorada quan vaig llegir la notícia... No tinc paraules! Evolucionem a l'inversa...

mai ha dit...

Enlloc de buscar solucions s'hi van posant entrebancs

nimue ha dit...

buf!!! malament anem... :(

Jordi Pinyol ha dit...

Definitivament no anem bé... Aquest món necessita un canvi immediat i imminent!

Josep ha dit...

Si Zel. Alabama anys 50.
Apartheid.Es molt vergonyós.
Els autobusos passen per davant dels nassos del Papa?.


Una altra cosa Zel:No se perquè moltes vegades no puc entrar en el teu blog. no recordo haver-lo dit abans, si és asi perdonam. No voldría ser un "pelma".

Kudifamily ha dit...

Amb aquestes coses és quan m'avergonyeixo de dur sang italiana dins meu... :(
Només puc dir una cosa: no tothom pensa el mateix a Itàlia, i segur que ni a la mateixa ciutat e Foggia... però sí que és cert que se'ls estan sortint fora de mare moltes coses...
:((((((

Striper ha dit...

Sembla mentira que tot aixo encara pasi jo tampoc m'ho puc creure.

Unknown ha dit...

Jo tampoc no m'ho puc creure. Però passa.

La història no és progréssió. La història és un pèndul entre tendències conservadores i reguessives i altres èpoques més obertes.

La dretes governen a Itàlia amb un Berlusconi elegit democràticament. (I no cal oblidar que hitler també va ser elegit democràticament).
Ens congratulem perquè finalment un afroamericà (terme políticamet correcte)governi els EUA (jo crec que hi governa "malgrat" ser negre i que el seu mèrit és un altre). I el governant carca tan sols diu que és guapet i morenet.

Encara ens cal molt camí per recórrer en temes de drets socials.

estrip ha dit...

ho vaig sentir.
horrible, quina vergonya aquest poble!

fanal blau ha dit...

zel,

quin dolor que fa i quin món més pervers que tenim...

Efrem ha dit...

Som així encara que no ens agradi. Crec que el millor que es podria fer amb l'Àfrica és deixar-la lliure i que sigui ella mateixa la que decideixi quan i com es relaciona amb l'exterior. L'error va ser anar-hi i fer-hi tanta sang, i que ara hagin perdut la seva forma de vida però tampoc hagin guanyat la nostra. És un autèntic drama col·lectiu, però que sigui així és el reflexe de com som individualment. Solucions? Fomentar la generositat arreu, no n'hi ha més em sembla. Perquè dotar-los d'una estructura social occidental és pervertir la seva naturalesa cultural, crec que el millor que es pot fer és el que ja s'està fent però més encara: peles per menjar, sanitat i educació.

Cèlia ha dit...

Apartheid tan a prop i no passa res? És que tornarem a perdre la xaveta?
Els nazis i fascistes sempre aprofiten qualsevol crisi...

Teresa Bosch ha dit...

La veritat és que tot plegat fa por... A casa nostra, els comentaris sobre la immigració que se senten tampoc no són gaire esperançadors.

yraya ha dit...

QUE ASCO DE GENTE!!!

Ada ha dit...

Quins imbècils! jo preferiria doncs anar a peu o en bici...