25 d’agost 2009

atemptat contra la llengua española!

El Vaticano prevé volver a la misa en latín y de espaldas
"Entre las nuevas propuestas concretas aprobadas por el Culto Divino figura asimismo la de proclamar que la forma habitual de recibir la comunión sea en la boca. La comunión en la mano pasaría a ser un rito extraordinario.
De salir adelante, la normativa, aprobada prácticamente por unanimidad, enterraría las reformas aprobadas por el Concilio Vaticano II, de cuyo anuncio se cumplen 50 años. El documento fue filtrado al prestigioso vaticanista Andrea Tornielli, redactor del diario italiano Il Giornale.
La reforma auspiciada por el cardenal Cañizares recibió el visto bueno de la mayoría de los miembros de la Congregación, quienes votaron a favor de una mayor sacralidad del rito,
Las misas en latín y de espaldas al pueblo (con el sacerdote dirigido hacia Oriente) fueron una medida adoptada en el Concilio de Trento (siglo XVI), como respuesta a la Reforma Luterana."

Si això es confirma, i finalment resulta cert, aquí proposo un joc sense ànim d'ofendre, que una cosa és un creient de base, i l'altra, els que treuen el nas i volen el món altra vegada a l'Edat Mitjana.
Amics i amigues, mainada i gent gran, prepareu-vos pels canvis possibles, i alguns imprescindibles:
1- El llatí no és llengua oficial ni cooficial a l'Estat Espanyol. (La contra, anirà això al Constitucional com l'Estatut? Quin percentatge votarà a favor i de què?)
2- Els nens i joves que vagin a celebrar les seves creences no entendran un borrall del que es digui. (La contra. Tampoc entenen la meitat del que se'ls explica ara segons on, o sigui, que més fracàs escolar...)
3- Pels qui argumentin que el llatí és la mare de les llengües romàniques, i que és bo de tenir més bagatge cultural, proposaria que es plantegin la càrrega d'hores en llengües que haurem d'assumir, per això... (Sempre es poden fer cursos accelerats seguint l'animació lectora de l'Astèrix i l'Obèlix)
4- Haurem de posar el llatí als Projectes Lingüístics de les escoles. És sabut de tothom que quan els nens fan 2n de cicle Inicial, comencen a fer catequesi. (Sí, una gran majoria de nens i nenes van a catequesi, independentment del seu estatus social, de la titularitat de l'escola i de les creences reals dels pares. Que no? Us convidaria a veure les festorres i convits, i encara més, els qui fan festorres sense comunió perquè els nens i nenes no tinguin traumes i es perdin els regals.)
5- El capellà d'esquena al poble. (La contra. De fet, el capellà en molts casos es consolarà si no veu l'esglèsia tan buida, ho sé, alguna vegada acompanyo la meva mare) (Afegit, faran com el govern, que també està d'esquena al poble)
A favor, hi hauria una marea de bona gent que dediquen temps a fer el que creuen i són fidels als seus principis que potser, només potser, ens recordaria d'altres temps, d'altres lluites, d'altres móns, on l'esglèsia era al costat dels qui patien.
No recomano a ningú que s'ho prengui massa seriosament, però, de més verdes en maduren...

20 comentaris:

Tanhäuser ha dit...

Ho he llegit avui.
I a mi que em fa gràcia això de sentir algú parlant en llatí. A veure si ara començaré a anar a missa, hehehe.
Petons

Clidice ha dit...

dona! ben mirat pot ser del tot còmic, si amb prou feines els capellanets d'ara saben articular dues frases (en tenim un, al poble, que li diem l'Albert Pla, Nota: només vaig a l'església pels enterraments i de compromís). D'altra banda crec sincerament que el PP s'ha de plantejar de dur la mesura al Constitucional, com tu bé dius.

Garbí24 ha dit...

Com que l'església sempre ha estat d'esquena al poble i mai hem entes el perquè , de no fer el que prediquen ,tampoc canviarà gaire si ho aproven

Asimetrich ha dit...

Entre el tema del post anterior i ara aquesta notícia tinc la sensació d'haver passat a una dimensió paral·lela a on l'absurd és una forma de vida. Ho llegeixo als diaris i no entenc res. Benvingut a la dimensió desconeguda! ;-)

gatot ha dit...

jo, la veritat zel: em resulta igual d'important que facin misses en llatí com que a les mesquites es resi en pilotes... (potser conseguirien adeptes, tu!)

però vaja... si el post ha servit perquè tregui el nas aquí, ja ha valgut la pena... o no!

Assumpta ha dit...

Com t'agrada fer posts d'aquest tipus per aconseguir frases així "Com que l'església sempre ha estat d'esquena al poble i mai hem entes el perquè , de no fer el que prediquen ,tampoc canviarà gaire si ho aproven", eh?

Perquè, de fet, a qui ens hauria de "preocupar" això som als que hi anem, oi?

Vull dir que a mi m'és indiferent l'idioma que utilitzen religions que no són la meva. Que facin com més els agradi, que jo no tinc pas que fer broma d'ells...

Vinga, doncs, a passar-ho bé!!

Josep ha dit...

Anar a missa pot ser divertit i tot.

Ferran Porta ha dit...

Francament, la notícia em deixa indiferent. I ho dic amb tot el respecte que em mereix la gent que va a missa, com mons pares i tants d'altres. Si als que hi van ja els està bé, a mi també.

Amen.

Josep ha dit...

Hola Zel.
El que hem de fer en primer lloc i ràpid es avisar a la ARAMIS FUSTER.¡¡¡¡¡


Una abraçada.

rebaixes ha dit...

BE - NEDE - DIC - TOt ... Anton.
CANYIS - A - RES .... Anton.Què més?

Mon ha dit...

de fet l'església ha estat sempre "d'esquena" al poble en alguns assumptes in secula seculorum...amen

Marta ha dit...

Cada vegada l'esglèsia està més d'esquena al poble i parla un llenguatge estrany a la societat, simplement farien el mateix d'una manera molt més contundent i gràfica.

Joana ha dit...

Aquests, com sempre, al revés de la societat.

Anònim ha dit...

No sé, que facin lo que vulguin. Ja s'apanyaran...
Penso que ho hauriem de tractar com si fos la Coca Cola o qualsevol empresa d'aquestes grans...
Si volen fer la missa en llatí, ells mateixos, no en vendran tantes d'òsties...

LlunA ha dit...

sembla un acudit tot això, no ho havia sentit fins ara...mareeeee de deu!
petonets

Jordi Pinyol ha dit...

Doncs jo l'únic que recordo del llatí (i encara amb prou feines) és allò del rosa.. rosae... rosa... I després em sembla que venia rosarum.. rosas.. rosam.. Però no n'acabo d'estar gaire segur.

De totes maneres com que això d'anar a missa no és una de les meves activitats habituals tampoc em preocupa massa. Però com diuen en algun altre comentari pot ser tot un espectacle anar a veure aquesta modalitat en alguna ocasió.
Potser és una tàctica de màrqueting per atraure més clients.

;)

Petons!

Clidice ha dit...

Només una puntualització: no cal dir que si volen dir la missa en llatí estan en el seu dret, com si la volen dir en swahili! Només un detallet, els no creients tenim tant dret o més a opinar sobre l'Església mentre l'Estat del que depenem, i al que paguem impostos, tingui els tractats que hi té. Em sembla del tot irregular que se'ls destini cap quantitat dels pressupostos generals de l'Estat i que a la declaració de la Renda hi hagi una opció per a fer-los una donació i no n'hi hagi cap per fer-ne a l'església de la cienciologia, per exemple, o a l'esglesia adventista del setè dia japonesa en la qual també estic batejada a més de la catòlica. (avís per a navegants, servidora és atea practicant)

Per cert, resulta curiós veure com aquest nostre govern, socialista i laic (ehem) ha pagat la rehabilitació de totes les catedrals espanyoles ... menys la de Barcelona. Curiós, si.

Assumpta ha dit...

Amb tot el respecte del món, Clidice, que ganes de discutir no en tinc gens, em pots ben creure. Però t'asseguro que si l'Església deixés de fer la seva labor social: la seva GRAN labor social, totes les administracions públiques tremolarien.

Si tot el que fa l'Església s'hagués de pagar amb diner públic apanyats aniríem. Millor dit "no aniríem".

La quantitat de menjadors i centres de beneficència per a sense sostre administrats per ordres religioses. Tota la feina que fa Càritas en quant a formació laboral, classes, bosses d'aliments, etc.

Si es fessin els càlculs i es valorés econòmicament tota aquesta tasca, l'Església li fa la feina a l'Administració i li estalvia calers. Així de clar.

Clidice ha dit...

Assumpta estimada, i amb permís de la Zel, no ens barallarem pas per això. Tens raó, fan una gran tasca, però hi ha una clara diferència entre els que fan la gran tasca (d'altra banda sense fiscalitzar, i t'asseguro que hi ha molt a fiscalitzar, tant en l'Església com en les ONG) i la cúpula, que són els que decideixen quants d'aquests calers van a la tasca de la beneficència.
A més, pel que veig, ells no s'estan de dir el que en pensen dels no creients i de les lleis que pretenem tenir per a nosaltres que, ni us afecten ni us obliguen oi? Si no et vols divorciar ningú et posa una pistola al cap per què ho facis, senzillament tu no ho faràs i jo podré fer-ho si em convé.
A mi, qualsevol organització, religiosa o laica, em mereix tot el respecte ... fins que ve a casa meva a dir-me com he de viure i pretén refer les lleis del meu país segons la seva ideologia. Diríem que ve a ser un: "cornut i pagar el beure no?"
Ei! tinc moltes amistats dins el món del catolicisme, vaig créixer envoltada de sotanes a casa, i no sóc anticlerical ni antireligiosa, visc el meu ateïsme sense complexes. Vull dir que no sóc d'aquelles que van pel món dient que les monges els van crear un trauma, perquè no és veritat.
Al que em nego és a donar el vist i plau a tot a canvi de la tapadora de la caritat, perquè no crec en la caritat, crec en la justícia social i això és per a tots, catòlics, jueus, musulmans ... i ateus. I per a practicar-la cal ser equidistant de tots els credos i, ara mateix, no se n'és.
En resum: mentre hi hagi Roucos, diguem que l'Església de debò, la de la gent, ho té molt mal venut.

Clidice ha dit...

I afegeixo, i disculpa, mentre l'Església s'identifiqui tan clarament amb les ideologies més ultraconservadores d'aquest país, què vols que et digui ... on és l'Església que jo vaig viure al costat dels pobres? no els que els donen un plat de sopa sinó aquells capellans que lluitaven a la fàbrica al costat dels obrers per aconseguir reivindicacions de justícia social?
En conec un, molt vellet, que viu retirat, no en conec cap altre, ara com ara.