22 de gener 2010

"Al immigrante, paliza constante"

Bon debat a l'apunt anterior. Un debat en el que es pot veure reflectit com cadascun opina segons les pròpies sensibilitats, cosa que d’altra banda és ben humà.
Vull copiar aquí algunes frases dels comentaris:

“Pense que torna el racisme -no se n'havia anat, en realitat- amb més força que mai. Una situació creada a un Ajuntament per polítics, sense respondre a un malestar social, ha acabat convertint-se en l'excusa per reprendre el discurs més fastigosament xenòfob.”

Segons escoltava aquest i d’altres matins, Vic es tenia com una mena de vila model en treball d’integració. Això no ho sé, ho diuen els diaris. I s'ha utilitzat a mode de precampanya per recaptar vots.

“No puc estar d'acord amb tu, empadronar als sense papers és legalitzar una il·legalitat, possiblement el primer seria millor legalitzar la situació i danar-lis els papers de residència a aquesta gent i després empadronar-los.”

Evident. Però cal tenir un contracte de treball. Els antecedents ens diuen que, durant molts anys, el fet d’ocupar, donar feina a hores a persones sense papers era molt rendible i tothom qui podia s’afanyava a pagar menys per més feina, estalviant-se qualsevol deure cap als seus treballadors. No contracte, no assegurança, no atur.
Vull dir que hi ha gent que fa anys que és aquí, ha treballat i no ha aconseguit tenir els papers. Qui n’és culpable?

“El problema és que molts d'eixos "il·legals" (em sembla cruel qualificar d'il·legal una persona que, a més, és víctima de la pobresa) entren a l'Estat perquè mouen sectors claus de l'economia... submergida. Deliberadament és així, per a benefici de grans empresaris.I després es vol negar el dret que tenen a rebre béns bàsics. Simplement, trobe que cal tenir molts pocs escrúpols, o estar insensibilitzat per la difusió de la propaganda subtilment racista i falsa (ens furten la feina, reben atenció abans, etc.) per a recolzar que a un malalt se li negue l'atenció mèdica.”

“Els polítics apliquen estratègies de venda. La necessitat -la demanda- es crea. La gent pot voler desitjar, per exemple, més seguretat als aeroports si prèviament els mitjans atien la por. La gent demana mesures racistes si els mitjans parlen de la immigració com un problema. La premsa es fa ressó de les declaracions dels polítics, és l'altaveu del missatge.”

La llei de la por és la que més mou el món. La por permet a l’estat il.legalitzar, tenir la gent retinguda sense gaire o cap explicació, tancar permisos de connexió a locals amb Internet de baix cost per qui no hi té accés a casa (vegeu el diari d’avui el que proposa l’Aguirre a Madrid) La llei de la por fa a molts treballadors acceptar qualsevol condició que se li imposi per molt que retalli els seus drets. I si no, mireu com n’estan d’encallats els acords entre sindicats i Patronal. Qui vol retallar costos d’acomiadaments i escurçar els contractes? La Patronal.

La llei de la por ens porta de manera irremediable cap a mesures dels estats absolutament fiscalitzadores i absolutistes. Avui, més que mai, dir la democràcia, és no dir res. Ha perdut el valor que l'honorava.

Perdoneu-me, però tots, gairebé tots els nostres avantpassats, han sigut immigrants o emigrants. La lliure circulació de persones, l’enriquiment i intercanvi entre cultures, ha sigut una constant històrica. La guerra i la incomprensió només sorgeixen a partir de la imposició del poder sense raons que no siguin el mantenir un estatus determinat. Per quins set sous nosaltres som millors que ningú? Hem d’acabar com a Itàlia cremant barris marginats?

Tal com deia un avui, no es tracta ja de parlar de bosses de pobresa. Tristament, el que tenim, són bosses de riquesa, cada vegada més petites i més endogàmiques. I la resta som tots els altres.

9 comentaris:

Striper ha dit...

Un tema molt complicat i tenim obrir un debat el que no pot ser es que de alguns problemes no es par-li.

Carquinyol ha dit...

Comentes que La llei de la por fa a molts treballadors acceptar qualsevol condició que se li imposi per molt que retalli els seus drets. I si no, mireu com n’estan d’encallats els acords entre sindicats i Patronal. Qui vol retallar costos d’acomiadaments i escurçar els contractes? La Patronal. I perquè passa això? Perquè la patronal té molta mà d'obra més barata de la que tirar, mà d'obra que encara és queixarà menys tot i tenir menys drets... i quina és aquesta mà d'obra ? I sobretot, perquè no es controla tot això?

Jo torno a repetir que el principal problema és tot el que es deriva de la immigració il·legal i qui s¡'aprofita d'ella, no els immigrants en si mateixos, que sovint acaben sent els més víctimes de tot. Algú deia abans que l'Estat Espanyol té una de les normatives més rígides en qüestió de permisos de treball... bé, en un Estat amb l'índex d'atur d'aquest, no és una cosa ben lògica aquesta ?

I potser si que costa demanar un permís de treball, però sembla ser que el nivell de les inspeccions de treball (i les seves sancions) no és gaire elevat, sinó no m'explico el que està passant... i aquesta és, penso, la clau de tot el problema.

Anònim ha dit...

A Vic hi ha molta gent que duu molts anys treballant a favor de la convivència. Menys casos aïllats, no hi ha hagut incidents greus. Tot i això, el discurs de la por i petits problemes propis del convivència entre cultures diferents (com per exemple el tancament dels comerços en segons quines hores etc), van propiciar el salt al segon lloc de la PxC (tb afavorit per una alta abstenció).
Qualificar de racistes, com he llegit a altres bandes, a la gent de Vic crec que és desencertat i totalment fora de lloc. L'actuació de l'Ajuntament ha estat matussera, fora de lloc i tampoc resol la situació, pk en cas d'aplicar-se el que hagués passat és que els immigrants s'haguessin empadronats a municipis del voltant. Per a resoldre-ho tot, és imprescindible una política en matèria d'immigració comuna a tot el país. La desgràcia, que les competències no les tenim nosaltres, sinó l'Estat central, que està portant a terme una gestió nefasta. Quan he sentit el ZP criticant a Vic m'he indignat. Pk molt paralr però no fa RES per a ajudar als ajuntaments que han de fer front a un increment molt important de la població sense quasi recursos. Ell, justament, no té cap autoritat per a parlar de res.

Magda ha dit...

Potser un dels problemes és el llenguatge. Aquest llenguatge que ens fa parlar "d'ells" i de "nosaltres". Per què no ens proposem abandonar l'ells i parlar només de nosaltres les persones? Podríem reiniciar el debat.

EL BLOC D'EN VITALIS ha dit...

Hola Zel, jo crec que els que opinem som gent normal del carrer que no anem apallissant a la gent segons la procedència o el color de la pell.
A mi m’agradaria viure en un mon anàrquic, sense lleis ni policia, però és una utopia i ens cal ordenar la convivència amb una normativa, si no establíssim un ordre malament aniríem.
I les normes diuen que els calçotets van a sota dels pantalons i no al damunt i que tenen una mesura. Opino que l’Alcalde de Vic te tota la raó del mon i que la immigració ha d’estar tractada de la mateixa manera que els natius. Si no és així malament anirem, llavors és com creem diferències.
La igualtat comença perquè tinguem tots les mateixes oportunitats, els mateixos drets, els mateixos deures i els papers en regla, immigrants i natius. I quan una situació se’n va de mesura i no la podem absorbir cal saber dir prou, perquè és millor que en hi hagin 10 que visquin bé, que no que en siguin 20 malvivint .

Ada ha dit...

Doncs jo estic totalment d'acord amb tu, Roser, pequè si hi ha gent que viu malament ací, és perquè al seu país encara viurien pitjor. Nosaltres faríem el mateix que ells: sobreviure en un altre lloc. I penseu que els qui estàn ací, els que han pogut arribar qui sap com i en quines condicions, són els més intel.ligents, els més llestos, els qui han intentat adaptar-se per sobreviure, els més valents.

Toy folloso ha dit...

Sempre la diferència entre les minories mediàtiques i les majories silencioses, quan piulen.
Fa pensar.

Anònim ha dit...

1:NO POT SER VIURE SOTA LLEIS CONTRADICTORIES.
2:NO ES LA DIFERENCIA,LO QUE EMPRENYA LA GENT,ES LA RAO DEL "TO ER MUNDO ES GUENO",DONCS NO ES VERITAT.
3:CONEC UN PIS,PER RAONS DE VOLUNTARIAT,ON LEGALMENT I VIUEN MES DE 40 INQUILINS,MENTIDA PODRIDA,PERO FE TRAMPAS ES TAN FACIL......
4: I LO MES IMPORTAN,QUE VINGUI TOTHOM,PERO "QUI PAGA EL BEURE"?
LA GENERALITAT,EVIDENTMENT FA MESOD QUE NO POT,I ELS AJUNTAMENTES MEINYS.
QUE FOTEM?.....CAL SER REALISTES,AIXI NO ES POT SEGUIR.
JUGANT AMB BCN.

M. J. Verdú ha dit...

Passava a saludar-te, estimada Zel