03 de juny 2008

Un conte, o dos, segons es miri.

Per entendre com funciona l’economia sota les polítiques neoliberals i falsament globalitzadores (globalitzen la pobresa)
Un poble, cap allà a Índia, posem per cas, escapant no se sap com del control mundialista, experimenta una crescuda insospitada de l’economia.
Però només un percentatge proper al 50% de la població (és un conte optimista) es beneficia del nou estatus. Els nous gairebé rics, gasten bona part dels seus ingresos en menjar, després d’anys de passar fam. Però, com que l’oferta no creix de forma paral.lela, els preus es disparen.
Final no feliç: L’altra meitat de la població, més pobre que mai, comença a morir de fam en no poder adquirir ni els mínims per subsistir.
És històric. La fam de Bengala l’any 1943, després de la fi de la colonització britànica. Qui vivia a ciutat, va poder pujar d’estatus i molts van deixar de ser “pobres de misèria”, en canvi, la gent del camp van patir una fractura social que encara arrosseguen, entre dos i tres milions de persones van morir o gairebé, de gana pura i dura.
L’altre conte molt actual, per entendre una mica més.
Després del 2005, s’aprova l´ús de l’etanol com a combustible.
Tot i que no està provat que disminueixi de manera clara l’efecte hivernacle, els qui es dediquen a conrear blat i soja, reben subvencions i subsidis si les seves collites van a parar als dipòsits per elaborar combustibles. Una manera d’afavorir el camp i frenar les emissions de gasos, diuen. Feina i mans per treballar, diuen...
Hi ha molta més demanda de gra, perquè es deriva molta quantitat de cereals que ja no són d’ús alimentari. Però, com que falta la matèria primera per l’alimentació dels més desfavorits, els cereals s’apugen a velocitat de vertígen. Ara, la gent que pateix fam ha de competir amb un suposat benefici ecològic. Un estómac, (molts estómacs) contra un dipòsit de combustible per un cotxe, un vehicle, una tecnologia que mai veuran.
Quants es van afegint a la mort per fam?
Si ja ho deien, més val néixer amb estrella que estrellat.

10 comentaris:

Toy folloso ha dit...

Temo que es irrellevant la quantitat de gra que es converteix en combustible.
Però, van tan bé aquests rumors perque els polítics es justifiquin!.

Anònim ha dit...

Llegint el que has escrit i ja m'esgarrifo...

Striper ha dit...

Es una vergonya!!!

Josep Manuel López Gifreu (Pep Barbagelata) ha dit...

Respecte a l'ùltima part penso una mica com en toy follosa: hi ha més gra acaparat i tancat en magatzems per especuladors que no pas de destinat a combustibles. Més d'un fariner de la nostra comarca té dos o tres magatzems plens i no vol vendre a preus ja alts perquè encara considera que pot pujar més.

Jordi Pinyol ha dit...

Ufff... uns contes terribles. No són precisament contes d'aquells per anar a dormir plàcidament sinó tot el contrari, més aviat provoquen malsons.

Anònim ha dit...

Referent al que diu el bloquer JO MATEIX, el gra es de mal guardar d´un any per l´altre, al Juny comença una nova collita, aquests no son el especuladors, els que si ho son es el MERCAT DE FUTURS que ja compren les collites del 2010 i la estracció de petroli del 2011, els governs no diuen res i tots estem venuts com ACCIONS DE BORSA.

Sergi ha dit...

És com allò de la papallona que bat les ales en un lloc, que fa un efecte brutal a l'altra punta. Un petit canvi, una petita derivació, causa estralls en alguns sectors de població. Encara que fos per bé, sempre hi haurà gent desafavorida. Llavors és quan et preguntes, tot i que hi ha zones senceres que viuen en pobresa, no seria millor deixar-los així, perquè el remei pot ser pitjor que la malaltia?

Puji ha dit...

Molt ben explicat, Zel. Tinc ganes de fer un post sobe els bio-combustibles. Són una animalada ecològica i social.

mossèn ha dit...

curiós, però cert ... salut

merike ha dit...

Quan intenta fer bo vostè acabar fent dolent, el premi alimentari aconsegueix alt i les selves es tallen. Estan intentant trobar unes altres solucions ja per a biodièsel que fa. Biogaz fora d'escombraries i cel·lulosa, de jatropha.. Així llegeixo a algun lloc. El Neste Oil finlandès planeja invertir aproximadament €550 un milió construint una planta a Singapur per produir Dièsel Renovable de NExBTL. La primera matèria principal pensada en la planta de Singapur serà oli de palma. Neste Oil s'ha comès a només oli de palma que utilitza certificat pel Roundtable en Oli de Palma Sostenible tan aviat com les quantitats suficients estiguin disponibles.