17 de juliol 2008

Ascó, eternament...

Quan un té la sensació que l'encarregat de la seguretat nuclear ( i no només a casa nostra...)és aquest personatge... que dius, fa riure, però ...

"L’any 2007, la central nuclear d’Ascó II va tenir el dubtós honor de liderar el rànquing estatal de successos notificats. Amb 24 avaries i altres incidents registrats pel Consell de Seguretat Nuclear, aquesta central encapçala la llista negra dels reactors nuclears. Aquest any 2008, fins ara, la primera central amb problemes ha estat Ascó I, seguida d’Ascó II, Cofrents i Vandellòs II. Això vol dir que Catalunya s’ha convertit en líder a Espanya en incidents de seguretat de les nuclears. Segons l’organisme regulador, la mitjana de notificacions per reactor és igual que a Alemanya i inferior que a França. Per això les autoritats nuclears espanyoles asseguren que no hem de patir.

En canvi, els ecologistes consideren que les centrals espanyoles s’han envellit i que és probable que els incidents augmentin en els pròxims anys. Per Greenpeace i Ecologistes en Acció, alguns dels accidents registrats en els últims anys estan motivats per una gestió tècnica deficient i per l’interès de les empreses responsables per augmentar la rendibilitat econòmica. Si això és cert, ens trobem clarament davant un perill creixent que, a més, se suma a l’opacitat amb què les administracions mantenen tot el que està relacionat amb la seguretat nuclear."

Extret del diari Avui.


Preocupa, el cas. Primer de tot, perquè quan parlem de nuclears, sempre posen per davant de les crítiques als ecologistes, tot seguit es parla de la necessitat de combustibles per mantenir el ritme de vida (transports, indústries, consum...), a continuació surt el tema de la data d'extinció de les reserves dels combustibles fòssils, per tornar a girar la truita i presentar l'alternativa de l'energia nuclear com a "energia neta i segura".

Segon, per com es controla la seguretat dels sistemes. Fem un recordatori. Està anunciat i escrit al diari, que durant la fuita del novembre, els tècnics van manipular els materials per les mesures de les emissions radiactives, per evitar protocols i alarmes que no desitjaven. I si les coses van així, com ens podem refiar del que tenim al costat de casa?

Llavors es publiquen dades com aquesta:

"El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) ha publicat l'informe sobre notificació de successos de centrals nuclears durant el primer semestre del 2008, que recull informació dels successos que han tingut relació amb la seguretat nuclear i la protecció radiològica a les centrals nuclears espanyoles. En total, durant el primer semestre s'han produït 34 successos, 20 dels quals han estat a centrals catalanes (15 a Ascó I i II, i 5 a Vandellòs II).

Els dos únics successos superiors al nivell 0 de l'escala INES s'han produït a la central d'Ascó I.Amb la informació dels successos, el CSN realitza dos tipus d'actuacions. La primera és la classificació en l'escala internacional de successos nuclears, l'escala INES, com a mitjà de comunicació al públic sobre la importància del succés.

La segona és l'anàlisi de la repercussió en la seguretat de la central, a través d'un comitè d'experts tècnics del CSN.La mitjana de notificacions del parc nuclear espanyol ha disminuït des d'uns 80 successos per any (des de l'any 1990) a uns 63 per any en la última dècada. Una comparació internacional mostra que aquest valor se situa "en el terme mig" de les registrades a països com els Estats Units (amb una mitjana de 5 successos), Alemanya (amb una mitjana de 7) o França (amb una mitjana de 10 successos notificables)."


És aquí on hem de recordar qui deu ser que controla això, voleu dir que no estem en mans de Homer Simpson?

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Bé no cal dir que els que la tenim a prop ja sabem que un dia podem petar... uf no me'n parlis...

Carme Rosanas ha dit...

Home, quan parlem de nuclears i de perills, tots som molt a prop. Prequè el perill radoictiu és sovint ben silenciós i s'escampa fins ben lluny.

nimue ha dit...

fa por, realment...

Striper ha dit...

Algu em pot aclarir com es una particula radioctiva, es que jo tinc tendencia a agafar coses que em trobo, i es clar no em faria gracia trobarme una.

Anònim ha dit...

Des de casa puc veure VandellòsII i abans veia amb claredat VandellòsI.
La gent que sobrevivim a la vora d'aquests monstres silenciosos ens hem avesat a viure sense pensar en el continu perill i en els efectes secundaris que la població circundant pateix.

De pas que deixo aquí el meu humil comentari, aprofito per oferir una mostra de sincer agraiment a TV3 que, malgrat sigui amb un bon grapat d'hores de retard, sempre ens fa partíceps de la informació que obtè sobre els incidents a les respectives centrals, ja que ni protecció civil ni la mare que va parir als incompetents que tenen la responsabilitat en aquest tema, tenen la decència d'informar periòdica i puntualment a la població, sobre els incidents que van o la bona marxa d'aquestes. Així, aquesta setmana, des de la CN VandellòsII ens hem sumat a la nova moda de col·leccionar partícules radiactives perdudes en combat.
Nosaltres només en tenim dues, però la cosa pinta bé i aviat us farem la competència, Flix!!! XDDDD

Anònim ha dit...

Striper, son petites i rodonetes. Fan pampallugues de colors irisats i quan les agafes et canten allons enfants de la patriiiiiiiiie...!

;)