30 de gener 2010

quina barra de vaga... (som l'enemic a abatre, o, també, plouen garrotades)

Malament rai quan per llei s'ha d'imposar la pròpia llengua. Això ens acaba de mostrar com n'estem de malament. Malament rai quan les empreses del sector es posen d'acord per donar la raó als arguments del PP, dels Ciutadans, i de d'altres grups perillosament propers a idees feixistes pel que fa a imposició de la colònia sobre el colonitzat.
Ja només ens faltava això. Ara, per postres, com que no en teníem prou, sortim als diaris de l'altra banda com els radicals que no som, però que aviat ens obligaran a ser.
Que n'arriba a ser de trist tot plegat. Jo, com molts que vivim a poble, tinc molt poques oportunitats de veure cinema parlat en la meva llengua. I no en tinc cap per veure cinema subtitulat en la meva llengua, d'aquest no n'he gaudit mai. Ben fàcil seria subtitular, i molt menys costós, però llavors ens diuen que se'n va en orris un sector que viu dels doblatges. Coi, que no cobren per doblar al català?
El que més m'emprenya, és que cada dia que passa em trobo més embolicada en actituds que no són pròpies de mi mateixa. Em trobo corregint i emprenyant companys de feina, amics i amigues quan alegrement passen a l'altra llengua. Hi ha moments que sóc fins i tot perapunyetes. Fa un parell de dies, buscàvem recursos a la xarxa per un projecte de treball. En vam trobar molts, en castellà. M'hi vaig negar. No pas per gust, però hi ha aprenentatges que abasten un lèxic bàsic en la nostra llengua, que s'han de guardar com un tresor.
A les escoles, ja ho debeu saber, des del curs passat, tenim un PL, projecte lingüístic, que vetlla per l'ús exclusiu del català tret dels àmbits o matèries que s'imparteixen en anglès o castellà. Quan el vam començar a posar en estudi, molts pensaven només en la complicació de la feina, fer una anàlisi dels usos lingüístics en tots els àmbits escolars. Passar enquestes, treure conclusions, establir prioritats...
Però un s'adona que si no ho fem així, amb tota la duresa i l'exigència que són necessàries per mantenir el català com a llengua d'ús, d'aquí pocs anys serem una relíquia, una mena de fet testimonial que no tindrà categoria de cultura. Mai havia sigut tan enganyosament devastador, una eina de doble tall, el principi segons el qual la comunicació ha de prevaldre per damunt de tot. Per nosaltres, un país petit amb cada vegada menys parlants de català com a primera llengua, disposats a mantenir-la, les lleis d'obligatorietat són el darrer recurs, però l'únic que ens pot salvar. Això sí, hi hem d'afegir voluntat, molta voluntat i molta fermesa. I reclamar amb el que sigui el que és nostre per dret. O sigui, totes les manifestacions culturals, el cinema, també. No podem perdre de vista que per molts, som l'enemic a abatre!

21 comentaris:

Elfreelang ha dit...

Bon apunt! i Per cert hi ha convocada una concentració de protesta el dimecres vinent dia 3 de febrer a les 19,30 davant el cine Comedia...
També proposen anar al cinema el dia 1 precisament als cines que no tancaran :
Llista dels cinemes catalans que no faran vaga l'1 de febrer

Lauren Universitat (Barcelona)
Cine Arenas (Barcelona)
Cine Alexandra (Barcelona)
Casablanca Kaplan (Barcelona)
Lauren Gràcia (Barcelona)
Lauren Horta (Barcelona)
Lauren Sant Andreu (Barcelona)
Lauren Costa Brava (Blanes)
Cine Nou (Vic)
Cine Esbarjo-Verdi (Cardedeu)
Cine Atlatnida (Manresa)
Cinemes Montcada (Montcada i Reixac)
Lauren Viladecans (Viladecans)
Cinebaix (Sant Feliu de Llobregat)
Multicines La Bailet (Sant Vicenç dels Horts)
Societat Recreativa (Santa Coloma de Cervelló)
Cine Catalunya (Terrassa)
Club Catalunya (Terrassa)
Bosc (Vilanova i la Geltrú)
Lauren Garraf (Vilanova i la Geltrú)
Cine Retiro (Sitges)
Cine Prado (Sitges)
Cine Casal (Vilafranca del Penedès)
Truffaut (Girona)
Arinco (Palamós)
Les Bruixes (Altafulla)
Lauren Reus (Reus)
Palace (Reus)
Lauren Lleida (Lleida)
Cine Funatic (Lleida)

Carme Rosanas ha dit...

Uf! Tens més raó que un sant! Noia aioxò desanima, la veritat, t enjs raó. A veure si puc afegir-me a la informació q ue ens dóna l'Elvira. Quina ràbia que fan!

Julia ha dit...

Estic amb vosaltres en que aixó fa ràbia i si puc aniré aquest dia a algún dels cinemes que no fan vaga, tot i que trobo a faltar algún comentari d'aprovació cap al govern de la Generalitat, al cap i a la fí ha estat ells els que han provocat tot aquest enrenou per defensar el cinema en català, o no?

Rita ha dit...

Bon apunt. Tens tota la raó del món!

Anna Tarambana ha dit...

L'argument dels dobladors em sembla molt molt patètic, quan el vaig sentir me'n feia creus! De tota manera, jo sóc defensora del cinema en versió original, però malgrat això estic d'acord amb tu.

El PL dels centres va ser una feinada increïble que ens va ajudar a "ordenar" alguns aspectes de les escoles, tot així crec que si no hi ha una implicació i compromís real per part de tots els professionals acabarà sent un document més ple de pols.

Però bé, a seguir lluitant!

Clidice ha dit...

I que trist que és haver de barallar-te per ser "normal" :(

nimue ha dit...

el cine del costat de ma casa no fa vaga així que hi aniré a veure alguna pel·li...

EL BLOC D'EN VITALIS ha dit...

El dia 1 serà un bon dia per anar al cinema.

Ferran Porta ha dit...

Suposo que depèn de l'estat anímic, però aquests dies em sento batallador (amb forces per batallar, vull dir). Tenim davant nostre un exèrcit d'antidemòcrates, de desgraciats que empren la seva força per mirar d'esmicolar el/s més feble/s. Hauran d'usar la seva força amb altres objectius, perque acabarem per vèncer-los. Ànims, Zel, i tots junts a per ells!

Judit ha dit...

Estic totalment d'acord amb tu, Zel. Jo també em passo el dia corregint companys perquè a la més mínima canvien el xip i es posen a l'altra banda sense haver rumiat gens les implicacions que això comporta. I el més fort de tot plegat és que els de fora del país ens assenyalin amb el dit per voler que aquí el cinema sigui en català (tal com ha de ser) de la mateixa manera que ells a casa seva el tenen en castellà. Cagum tot, estem parlant d'una cosa tan primària com la IGUALTAT.

rebaixes ha dit...

Lluiteu, fills, que ens tenen rodejats, i tenen canons i bales, però nosaltres tenim la voluntat de ser... Anton.
No ens deixem prendre la roba.

merike ha dit...

et enviaré una persona a Facebook per matar:-)

Kuroi Neko ha dit...

Jo també opino el mateix que tu, arriba un moment que duus la guerra "per dins", perquè sinó, et crees moltes enemistats. És trist però és així...
A Eivissa les coses són molt diferents. De cinema en català no en tenim mai, només a l'estiu que projecta l'Ajuntament un parell o tres de films per infants, cicles de cinema a l'aire lliure, però amb això pares de comptar. Ja es sap, al Principat totes les coses van més avançades, nosaltres els illencs anem copiant el que es fa a Catalunya, així que, endavant!

Mireia ha dit...

Sembla mentida que encara haguem de lluitar per tot. Si vols viure en català et passes el dia fent militància: pagar més, fer més quilòmetres ...
Però seguirem lluitant, no?

Montse ha dit...

tot perquè després vinguin els de sempre dient que el català es vol menjar el castellà!

país....

és clar que seguirem lluitant!!!!!

Jaume C. i B. ha dit...

El dia 10 de març vaig escriure la carta que podeu llegir al peu d'aquesta exposició, carta que vaig publicar en el meu blog i que també vaig enviar a La Vanguardia i El Periódico de Catalunya. La carta va ser publicada per La Vanguardia i dies més tard vaig rebre un correu electrònic de La Vanguardia dient-me que des de Catalunya Ràdio volien posar-se en contacte amb mi. Vaig acceptar i dies després vaig llegir un resum de la carta. La gravació ha sigut emesa per Catalunya Ràdio aquest dilluns passat - 6/4/2009 - dins de l'espai "El faristol" del programa "El matí de Catalunya Ràdio", programa dirigit i presentat per Neus Bonet.

http://es.video.yahoo.com/watch/6878489/17892728

Garbí24 ha dit...

Quins collons que tenen, i tot per els ditxosos diners de sempre

kweilan ha dit...

Fer vaga per no fer cinema en català a Catalunya! És llastimós!

Striper ha dit...

avui trobo unes paraules molt encertades.

Ma-Poc ha dit...

quina barra que tenen...

Jaume C. i B. ha dit...

Tens molta raó Clidice, és una llàstima que haguem de lluitar per defensar el nostre dret a viure en la llengua del nostre país en el nostre país.

Doncs, aquests cinemes ja poden fer vaga fins el dia del judici final.