01 de març 2010

no tinc solucions...però en busco!

Diuen, si més no ho fan servir per exemplificar la manca d'imaginació i la (sovint) beneiteria humana, que si estàs fins dalt d'antibiòtic, per exemple, i el medicament no et fa efecte, el que fas és tornar al metge i demanar una altra solució. Diuen que si el metge és tan babau que en veure que allò no et soluciona el problema, doncs una de dues, o acceptes i et morts per seguir amb un tractament inútil, o canvies de metge.
.
Vaja, això ho fa qualsevol en totes les tasques, ho farà el pagès amb l'adob, ho farà el ramader amb el menjar, qui adoba el cuir o treballa metalls, qui fabrica bosses i qui envasa llet, i ho fan tots aquells que, quan s'adonen que quelcom no funciona, fan un canvi i introdueixen estratègies o remeis o materials nous. Perquè veient les conseqüències, busquen les causes.
.
Tothom? No, nosaltres, per molt que ens adonem del que no funciona, canviem de figura o de referent, però no fem cap altre canvi, no actuem de manera expeditiva ni exigent. Fa anys, una situació com l'actual ens hagués portat al carrer en pes. Ara, senzillament, molts es deixen seduir per la mateixa poma, potser d'un altre color, amb una altra etiqueta, però poma a fi de comptes.
.
I potser, no necessitem la poma, necessitem saber què ho fa que ja no sigui la solució. Que no ens cal poma, sinó plàtan. O pa.
.
I si anem a l'arrel i busquem la causa? I si en adonéssim que ja no val voler tornar a una vida anterior, sinó que el que cal justament és identificar i abatre allò que ens ha dut al col.lapse? Podem i hem d'exigir canvis de veritat, petits i grans. Hi ha d'haver un nou estil de prioritats. Reduir despeses? D'acord, comencem per les que no fan gaire falta.
.
Ells ens demanen estalvi i seny. A nosaltres? Nosaltres podem demanar i exigir que les administracions proposin polítiques d'estalvi, però començant per elles mateixes. Prou de paperassa inútil de publicitat que va de dret a reciclar i que ningú llegeix, prou de funcionariat etern que ningú controla ni rendibilitza. L'altre dia llegia que en una seu d'aquestes oficials on es "fitxa", un per torns fitxava per uns quants. Ja vam saber de quants informes d'informes de d'altres informes s'han fet. Per res.
.
Fem servir els diners pel que és imprescindible. Si no és necessari i útil, és prescindible. Cal canviar els portàtils cada vegada que es fa una reunió d'alt nivell? Fa molt mal veure luxes absurds, quan un sopa pa del dia abans i embotit ressec de la nevera. Fa molt mal veure grans caravanes de cotxes d'últim model per anar a una recepció oficial, i després empassar-te les culpes del teu mal cap per no anar sempre en transport públic.
.
No és una visió apocalíptica. El meu fill petit, amb 17 anys, em diu sovint, "no veus quin món?" Per molt que jo li anomeni coses ben fetes i actituds positives, hi ha una realitat innegable.

12 comentaris:

Joana ha dit...

Zel la gent està cansada i fins dalt de tot. Ahir al meu poble veí es van fer el referèndum per la independència...he llegit que ha baixat la participació envers el novembre quan es van fer en altres pobles...ja no hi ha esma per tanta demagògia, tants mals xemples i tants sous desorbitats. El jovent veu un futuir molt cru i em penso que no saben la meitat del que els espera.
El meu fill quan s'adona que tinc raó en alguna cosa...que és de tant en tant em diu:tens més raó que un Sant...Doncs això que molts de dalt no s'adonen de com funciona el poble. Una llàstima1
bona nit wapa!

....... . ... . .... .. ... ... ... . . .. M or S e . . . . ha dit...

nam arreglats..

el paseante ha dit...

Doncs agafem les armes. Tu ja ho has fet.

Mateo Bellido ha dit...

Hola, Zel, qué tal?
Este largo invierno, lluvioso y desapacible, me tiene bajo mínimos y siempre tengo retraso con los amigos.
Lo que te leo hoy me da pie a pensar que el conformismo nos ha calado hondo, o es que nos hemos vuelto insensibles y acomodados.
Un placer leerte. Un abrazo.

Elfreelang ha dit...

Les vegades que he pensat si fa o no fa el mateix...en un altre país, com França, sindicats, organitzacions ciutadanes...el poble en massa hagués fet manifestacions, vagues generals i tot s'hagués paralitzat....la gent està massa cansada...desmotivada o potser passen de tot...no ho sé...diuen allò de tenim els governants que ens mereixem ...quna un treballador no funciona o no rendeix el foten al carrer...No hauríem d'exigir més als polítics? potser encara hem de tocar fons perquè la trompada ens desperti del tot i es tornem a posar dempeus!

Joana ha dit...

Jo també tinc aquesta sensació, sempre ens demanen més, als que menys tenim...

sànset i utnoa ha dit...

Ells ens demanen estalvi i seny perquè a ells no els faci falta posar seny i estalviar. Per la seva part, és un pensament coherent.
Probablement no se n’adonin, però el problema són ells. I el seu problema és tan greu que ha revertit en nosaltres.

*Sànset*

Josep B. ha dit...

Però a la fi el problema és nostre, quan veus que la gent defensa als "pobres" corruptes, quan la gent et pregunta, encara, "amb IVA o sense", quan girem la cara al veure que algú passa sense pagar al metro, quan sabent que algú comet delictes no el denunciem (i no parlo de pobres xoriços o manteros).

Garbí24 ha dit...

La gent comença està farta de que sempre paguin els mateixos i per sortir de la crisi ens volen expremer encara més...no ho entenc

Magda ha dit...

Si som molts els que pensem i volem d'una altra manera. Què fem?

Clidice ha dit...

avui llegia al blog de L'home que mira, unes paraules que va dir Santiago Carrillo a l'Ateneu barcelonès aquesta setmana: "Mire, en todo el mundo creen que todo lo que pasa son problemas técnicos y que sólo se necesita técnica. Que la política ya no es necesaria. Se equivocan, pero…"

Potser el mal és aquest, que hem oblidat la política i només hem posat comerciants i gent que l'únic que sap fer és veure la funció pública com quelcom a gestionar i prou. El cinisme més cru s'ha menjat les idees.

Anònim ha dit...

POTSER EL PROBBLEME ES, QUE LES VELLES SOLUCIONS JA NO FUNCIONAN, I LES NOVES ENCARE SON EXPERIMENTALS....I NO SURT LA MINISTRA AMB MES "TOXO",PERO S'HAN VEGUT L'ENTENIMEN?...VISCA LA "CHAPUZA NACIONAL"¡
JUGANT AMB BCN.