02 de març 2010

xenofòbia, un petit apunt...

L'altre dia, a l'escola,una colla de nens anaven a beure...un em crida i em diu,
-Roser, mira què diuen, que aquesta aixeta és dels "moros"!...
-...què?
.
Jo que m'acosto a la font, i, efectivament, de les dues aixetes, una estava "de vacances". Quan vaig preguntar i esbrinar, cap sabia ni el què ni el perquè, però els havien dit això, que l'altra era dels "moros" En aquell moment em va venir al cap allò dels lavabos per a "negres"
.
Què saben els nens de 7 i 8 anys d'això? Res, evidentment, el que senten a dir. I fan el que els sembla o entenen del que d'altres fan o diuen. I ja la tenim a sobre. El que parlem i fem ja us ho podeu pensar, però quan les "màximes generalitzadores" es converteixen en "vox pópuli", la tenim ben embolicada. I sinó, mireu i escolteu de qui és la culpa de gairebé tot. I penseu en Itàlia. I en les mesures de radicalització que es van estenent.
.
Avui, poc més enllà de les quatre de la tarda, han entrat a la botiga de casa per la porta de l'obrador. Només qui és pel poble, i la gent (quatre gats) que hi vivim, sabem de certes rutines. La carnisseria és tancada els dimarts a la tarda.
.
El lladre, o lladres, sabien bé on anaven. Ells entren per l'obrador i tanquen, sense passar la clau. Són a dos metres de la porta d'entrada. Treballen, desfan carn, preparen la carn rostida pels canalons. Això cada dimarts. Vull dir que són al pas de la porta. Avui han entrat quan hi hauria de ser tohom, han passat a la carnisseria i s'han endut la caixa registradora i el calaix, a dos metres de la taula de l'obrador, carregats amb una registradora i un calaix!!!!
Han tornat a sortir per la mateixa porta, tocant la cassola a punt pel rostit. El meu cunyat ha arribat un xic més tard, que era al barber.
.
El comentari més fàcil i més sentit? "Aquests moros". No senyors, que ho llegeixi tothom, només algú ben conegut i ben proper pot haver-ho fet, algú que pot fingir qualsevol cosa en cas de ser descobert, la qual cosa hauria d'haver passat per nassos. Només la casualitat l'ha ajudat. Davant de casa hi ha paletes i fusters. A dos metres de la porta, també, però per la banda de fora. Catalans i d'aquí. Una placeta minúscula on hi caben dos cotxes. Cap foraster.
.
Però el comentari ha sigut aquest, "aquests moros"...

13 comentaris:

sargantana ha dit...

es prou trist, tot plegat.
un peto bonica

Jaume C. i B. ha dit...

Irresponsablement hi ha qui fomenta aquests prejudicis creient que així aconseguiran uns quants vots sense adonar-se que la societat som tots i que prou feina tenim amb els problemes reals com perquè vinguin a crear-ne un de nou que pot fer difícil la resolució dels problemes reals. És molt greu que hi hagi qui faci política promovent els prejudicis entre la gent.

joanfer ha dit...

Malauradament la nostra societat segueix carregada de prejudicis. A mi aquest tema em posa cada vegada més de mala llet.
Els meus pares són immigrants d'Andalusia i de Múrcia. Quan jo era petit, els marginats, els que "donaven problemes", eran precisament gent com jo, fills d'aquesta immigració, i també se'ls (se'ns) criticava per això.
A ningú no se li ocorreix pensar que potser està molt més lligat amb la precarieta i la pobresa que amb l'origen de les persones?
Perquè si hem de parlar de veritables "xoriços", li preguntem a segons quins polítics o al mateix Millet, entre d'altres, d'on són?

kweilan ha dit...

lladres malauradament n'hi ha a tot arreu i prejudicis també.

Carquinyol ha dit...

el problema de la gent no és d'on venen, sinó com es comporten... i de comportament asocials, delictius i incívics en podem trobar de totes les procedències ! Cosa que no treu que es puguin formar certs ghettos on prolifereixen les conductes que abans he comentat, però igualment no és cap regla divina...

I per cert, amb els "moros" és un dels col·lectius a on, almenys on visc, hi ha menys problemes...

Jaume Pros ha dit...

La xenofóbia és consubstancial a l'ésser humà, en major o menor mesura. I així en totes les societats. En totes. És la tendència al blindatge social i cultural. En temps de crisi, pitjor encara.

Es tracta de treballar per l'humanització constant fins a arribar al moment en que haurem aconseguit eradicar aquest fenomen. Passaran segles.

Sergi ha dit...

El comentari ara és 'és fàcil pensar que han estat els moros'. Però em faig una pregunta. Per què és fàcil pensar això. Per què hem de sospitar abans d'ells. El racisme i sobretot la xenofòbia, estan molt arrelats, i sembla que ja ho pots comprovar a l'escola.

Espero que enxampeu els lladres, perquè és una mala passada que us hagin robat la caixa. Se'n sap alguna cosa?

Thera ha dit...

Referent al robatori, cada vegada tot està més cruu, per aquí cada dia és més habitual que un o altre expliqui que li han entrat. I tens raó, no necessariament han de ser 'els de fora'.

Per què sempre ens fa tanta por tot el que ens és forani i el fem 'culpable' de tot el que no ens agrada?

jo artin au ha dit...

Ens hem envernissat amb capes i més capes, hem inhalat massa vernís de l'abundor, hem al·lucinat i al decapar-nos la crisi, emergeix el corcats que estàvem i estem.

Jaume C. i B. ha dit...

Es pot arribar a entendre que un ciutadà corrent tingui reticències cap algú amb un color de pell, el que és una greu irresponsabilitat és què la xenofòbia sigui promoguda des de la premsa o des de la política.
Suposo que si us dic Chinatown us deu sonar d'alguna cosa. Aquells que sigueu de Barcelona quasi segur que sabeu a què em refereixo. Fa referència principalment a la zona del carrer Trafalgar i els seus voltants. Des de fa uns anys rep aquest nom perquè la majoria del comerç que hi ha està regentat per xinesos. Amb motiu de les eleccions de 2008 un grup va voler manifestar-se perquè segons ells en aquest barri el tipus de comerç està molt centrat en un tipus, el comerç de venda a l'engròs de roba. El cert és que la convocatòria tenia un tuf racista. Jo visc en aquesta zona des de molts anys i el tipus de comerç d'aquesta zona mai ha estat gaire variat. Fa 35 anys venien el mateix que ara, només hi ha una diferència: ara les tendes estan regentades per xinesos. La veritat és que ara hi ha més varietat ja que han obert altres tipus de comerç i un parell de supermercats. Darrera de la convocatòria hi havia un grup racista que quan els va tocar donar la cara no van aparèixer deixant els veins amb el cul enlaire.
Actes delictius en aquesta zona n'hi ha ara i n'hi havia fa 30 anys, llavors els delinqüents eren autòctons, ara és cert que molts són principalment marroquins. Els delinqüents autòctons de fa 30 anys i els delinqüents marroquins d'avui tenen en comú viure a Ciutat Vella, un barri molt degradat ara i fa 30 anys.

Magda ha dit...

I els volen fora! Què farien sense ells? Sobre qui farien recaure tots els mals?

Jaume C. i B. ha dit...

Magda: Sobre els que porten ulleres o sobre els obesos, els calbs o els melenuts. De bocs expiatoris n'hi ha molts per escollir.

el paseante ha dit...

És un tema complicat. No fa massa temps vaig entrar a l'esglèsia del Pi i dos àrabs es van emportar la caixa de les almoines. Va anar així. Com també m'han atracat tres vegades pel carrer els darrers vint anys i tots eren d'aquí.

Et volia fer una pregunta: com és que no contestes els comentaris? Sempre tinc curiositat per saber què en penses del que t'he dit, però no hi trobo res. Crec que enriqueix comentar un post i que et contestin el que has dit. No és cap retret, només una pregunta.