12 de febrer 2011

temps de revoltes

El paternalisme occidental pot amb mi. Ahir, abans d'ahir, molts dies mirant estranyats (i en el fons envejosos) la revolta que ha dut Egipte a foragitar un sàtrapa posat al poder des de fa 30 anys.
.
Divertit escoltar els saberuts de quatre rals valorant el perill del moviment "d'aquella pobra gent", que no saben que "en el fons segueix manant EEUU", i que no han dut el procés de canvi a l'estil d'una democràcia europea.
.
Ha ha ha! La gran democràcia europea, perdoneu, però és per pixar-se al damunt. Com si Europa fos model de res. Carregats de corruptes al poder i molt a prop, sense sang ni tortures massives d'aquelles que surten als diaris, no hi ha gaire res a envejar, que si gratem, per poc fondo que anem, la pudor ens ofega. I les nostres preteses llibertats, ja em direu on han quedat que no sigui a la boca.
.
D'una banda ignoren que molta gent d'aquesta que hi havia allà tenen els mateixos o més estudis que jo, ja m'agradaria saber canviar de llengua com ho fan alguns davant els periodistes.
Ignoren, els molt estúpids, que la cultura d'aquest país (d'uns quants països d'aquell racó de món), estava a l'avanguarda en avenços de tota mena, quan aquí encara ens menjàvem la carn crua i anàvem darrera les dones estirant-les dels cabells. A veure, d'on ens van arribar els números, la medecina i les primeres escritures? D'orient enllà ens passaven al davant comptant l'avenç a milenis.
.
No serà que ells ja han passat per la batzegada de recular cap a les dictadures ferotges ara que aquí iniciem el mateix camí? Però aquí, la vestim amb la paraula "crisi", que serveix per anar menjant cadascun dels progressos que antics lluitadors havien guanyat sortint al carrer i fent revoltes massives.
.
En tot hi ha lliçons per aprendre. Qui liderarà el canvi és objecte de sospita, un exèrcit no sol agradar ningú com a garant de llibertat. Però en tot cas, el camí el tenen més obert que fa temps, i l'han fet ells, sense necessitar que anés l'imperialisme occidental a "salvar-los" de tirania. Em sembla que això és el que fot, ai, que el papâ americà no sigui qui porti la bandera de llibertat.
.
En tot cas, sortits del colonialisme primer, i ara dels hereus que els van bastir un règim mentre els expoliaven, tenen suficient experiència acumulada. Coratge, poble egipci, és temps de revoltes.

1 comentari:

Teuvo Vehkalahti ha dit...

Greetings from Finland. This blog is fun to explore, through other countries, people, culture and nature. Come take a look Teuvo bolgi pictures, and tell all your friends know why they do visit Teuvo pictures blog. Therefore, to obtain your country's flag to rise above the flag of a collection of my blog. Have a good weekend Teuvo Vehkalahti Finland