27 d’agost 2011

Dickens

M’agrada Dickens. No en sóc cap experta, però sí he tingut la gran satisfacció que, havent llegit uns quants llibres d’ell, tots m’han semblat magnífics.

Justament aquesta tarda n’he començat un altre, “Temps difícils”. Porto molt poquetes pàgines, així que poca cosa puc dir-ne de moment. Ara bé, el que sí m’ha passat ha estat que, en uns passatges concrets, m’he recordat de la ZEL.

M’ha vingut al cap haver-li llegit que, en la formació dels petits, no és partidària de l'acumulació de coneixements i prou... aprendre llistes de muntanyes, rius i capitals de països, sinó que s’ha de fer altres coses i que fomentar la creativitat dels infants és molt important.

He de dir que jo, personalment, penso que una cosa no té perquè eliminar l’altre... evidentment que no cal martiritzar les criatures obligant-les només a memoritzar dades i més dades “de carrerilla”, però tampoc fa cap mal saber que la capital de França és París... (ei, exagero, clar!) ;-)

Però bé, crec que Dickens era molt proper al pensament de la ZEL doncs, en les poques pàgines que he llegit del seu llibre, he trobat uns fragments molt divertits en que ridiculitza l’acumulació de coneixements com a valor en sí mateix... així que he pensat en escanejar-les i deixar-les aquí, com a petit homenatge a aquesta nostra mestra vocacional blogaire :-)




2 comentaris:

zel ha dit...

Òndia Assumpta, quina descoberta! Jo he llegit alguna cosa de Dickens, però poquet, i saps? Me n'has fet venir ganes! I en quan al que comentes, jo també crec que s'han de saber coses, i s'han de recordar coses, sinó, anirem maldades, el problema rau en quan les aprenem, i perquè, si com diem en planer, això ho saps i ho tens interioritzat tan bé que et fa servei i il·lusió, i poses, per un dir, una aventura en un mapa per tal que els infants contextualitzin i per tant, s'interessin (ep, que sempre n'hi ha que no!)

Una forta abraçada, un petonàs, i...bon diumenge!

Assumpta ha dit...

Bon diumenge! ;-)

M'agrada com ho dius... De fet, en Josep Lluís sempre m'explica la gran quantitat de coses que va aprendre de petit llegint els llibres de Tintin!! M'hi has fet pensar amb això de situar una aventura en un mapa!! :-DD

Si vols un llibre "dickensià" cent per cent, barreja de realitat amb personatges increïbles i una història que enganxa molt Grans Esperances... ara bé, has d'estar amb la imaginació a punt! ;-)

Si en vols un de realista, amb crítica social (de l'època, és clar) Notas de América

Però em va encantar també "El casalot" (que la traducció en català és molt bona) i "Tots els contes de Nadal" (que inclou la súper coneguda "cançó de Nadal", la dels fantasmes del passat, present i futur) ;-)