14 d’abril 2008

som-hi, però ja!

Demà, aniversari de la proclamació de la república.
El camí per tornar-hi és, si fa no fa, quelcom com això d'aquí sota.
President Macià, in memoriam.

"Catalans:
Interpretant el sentiment i els anhels del poble que ens acaba de donar el seu sufragi, proclamo la República Catalana com Estat integrant de la Federació Ibèrica.
D'acord amb el President de la República Federal Espanyola senyor Anicet Alcalá Zamora, amb el qual hem ratificat els acords presos en el pacte de Sant Sebastià, em faig càrrec provisionalment de les funcions de President del Govern de Catalunya, esperant que el poble espanyol i el català expressaran quina és en aquests moments llur voluntat.
En fer aquesta proclamació, amb el cor obert a totes les esperances, ens conjurem i demanem a tots els ciutadans de Catalunya que es conjurin amb nosaltres per a fer-la prevaler pels mitjans que siguin, encara que calgués arribar al sacrifici de la pròpia vida.
Preguem que cada català, així com tot altre ciutadà resident a Catalunya, es faci càrrec de l'enorme responsabilitat que en aquests moments pesa sobre tots nosaltres.
Tot aquell, doncs, que pertorbi l'ordre de la naixent República Catalana, serà considerat com un agent provocador i com un traïdor a la Pàtria.
Esperem que tots sabreu fer-vos dignes de la llibertat que ens hem donat i de la justícia que, amb l'ajut de tots, anem a establir.
Ens recolzem sobre coses immortals com són els drets dels homes i dels pobles i, morint i tot si calgués, no podem perdre.
En proclamar la nostra República, fem arribar la nostra veu a tots els pobles d'Espanya i del món, demanant-los que espiritualment estiguin al nostre costat i enfront de la monarquia borbònica que hem abatut, i els oferim aportar-los tot el nostre esforç i tota la emoció del nostre poble renaixent per afermar la pau internacional.
Per Catalunya! Pels altres pobles germans d'Espanya! Per la fraternitat de tots els homes i de tots els pobles, Catalans, sapigueu fer-vos dignes de Catalunya!"
Francesc Macià.
Palau de la Diputació de Barcelona.
Si voleu llegir el manifest per la Tercera República, visiteu Safata de Xiuxiueigs i si voleu saber què en pensa un defensor de l'aigua, visiteu Gotes d'Aigua

14 comentaris:

Carquinyol ha dit...

esperant que el poble espanyol i el català expressaran quina és en aquests moments llur voluntat.... el poble espanyol va expressar de forma ràpida i clara llur voluntat... i la segueix expressant...

Anònim ha dit...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Webcam, I hope you enjoy. The address is http://webcam-brasil.blogspot.com. A hug.

Striper ha dit...

interesant reflexio historica. Petons guapa.

Joan de Peiroton ha dit...

Visca la república!
Petons apostòlics i republicans

mossèn ha dit...

bo, molt bo, boníssim ... salut

Sergi ha dit...

Ja ho som una república, que no tenim pas rei... ah, en Juanca? Però aquest és una mena d'humorista, no?

Jobove - Reus ha dit...

VISCA LA REPUBLICA I FORA ELS DROPOS BORBONS

SALUT !!

Ferran Porta ha dit...

Un discurs com aquest, malauradament, serà impossible de tornar a escoltar. No hi ha l'alçada política necessària, al nostre país. Putejats, i formant part d'una "monarquia bananera". Buf...

Judit Vilaclara ha dit...

ets mestra??
jo estic estudiant per ser-ho!

Unknown ha dit...

Els nostres polítics estan a anys lluny de Macià.

L'avi no va dubtar a utilitzar totes les formes de lluita per fer realitat els seus somnis.... Ara nomé sentenen una forma de lluita, la del peix al seu propi cove.

Jordi Casanovas ha dit...

i els republicans d'allà ens van cardar als d'aquí... igual que ara.

Anònim ha dit...

Si aixequès el cap pobre... Tornarem a sofrir, tornarem a vèncer.

Carme ha dit...

visca la república!"!

però tens raó amb el simil que poses a la imatge de sota... no queden avui en dia politics com aquells... però penso que un dia o altre no hi haurà monarquia.. això be s´ha d´acabar, no¿? jo crec que nosaltres ho veurem....

Albert ha dit...

molt bona l'ilustració referent al camique hem d seguir per tenir una republica, està molt complicat...
salut