02 de setembre 2009

"No mesures", la millor mesura (si ho ignores, no hi és)

Ara sí que m’ha ben planxat.
D’acord que en tot això de la pandèmia hi ha aspecte mercantilistes, de negoci, (però ja l’han fet)
D’acord que no es pot parar el ritme de la vida de cada dia.
D’acord que no hem de ser alarmistes.
D’acord que potser aquest nou virus és un dels molts que passen, han passat i passaran.
El que em costa d’entendre és la cronologia dels fets i de les reaccions.

1-Passem d’anar elevant el risc de pandèmia, al punt 6 (màxim) segons l’OMS. Consti que si aneu a la pàgina de l’Organització Mundial de la Salut, no hi ha alarmes, només avisos i prevenció. Però no s’ho prenen a la lleugera.
2-Després vénen les necessitats derivades i es fa una mena de pla de vacunació (no ens posem en com és de segura la vacuna, que tots creiem que no hi ha temps per saber ben bé, què fa i quins efectes secundaris i/o perniciosos pot tenir).
3-Es fa una previsió de necessitats segons estimacions de d’altres epidèmies o pandèmies i observant el desenvolupament en d’altres parts del món i fan una primera llista de població que es pot “intentar de protegir”
4-L’OMS avisa que es preveu un pic màxim a la tardor en una primera gran onada aquí, (a l'altre banda del món ja esperen la segona), tal com sol passar amb la grip estacional.
5-Els diversos organismes es posen les piles, s’han acabat les vacances i toca fer protocols d’actuació. Ahir i avui es troben, polítics, sindicats, pares, metges i càrrecs preeminents.
6-La darrera nova és que després de preveure arribar a poder cobrir un 60% de la població si fos necessari, ara no pensen vacunar com aquell qui diu ningú (o gairebé)

Ja sé que ens acollonen, però molt em temo que deixaran que passi el que saben que si passés no podrien afrontar (aïllaments de mainada, de joves, de treballadors en molts sectors...) i que els joves, nens, gent gran, es vagin inmunitzant, després d’haver patit la malaltia, si la passen. Si tenim sort, hauran tingut raó els que no s’alarmen.

Jo crec que ho tinc molt clar. S’adonen que no es pot controlar el muntatge social que tenim, pensem en bus, metro, mercats, restaurants, hospitals, escoles, instituts, bancs, discoteques, tots els escenaris massificats que tenim al voltant. I si cau algú, doncs ja se sap, que sempre mor gent.

Vaja, aquest argument ja és cert. Però estic ben convençuda que aquí no ha prevalgut la qüestió de salut i prevenció, sinó que analitzant conseqüències s’han adonat de la impotència real que hi ha davant qualsevol agent descontrolat. I que pensar en totes les contingències porta a cobrir àmbits impossibles. I per això no hi ha ni diners ni mitjans. Per tant, que sigui el que hagi de ser.

Aquest matí una metgessa epidemiòloga de Barcelona ha manifestat la seva consternació davant les darreres “no mesures” Finalment, serà això, uns papers buits amb “no mesures” Perquè jo ja sé que m’he de rentar les mans i etc... Per si de cas, és bo llegir això:


La OMS prevé que en los próximos meses podrían infectarse cerca de 2.000 millones de personas.

La directora general de la Organización Mundial de la Salud (OMS), Margaret Chan, reconoció que no dispondría de vacunas en cantidad suficiente "en los próximos meses".
Chan estimó en 900 millones de dosis la capacidad anual de la producción mundial de vacunas contra la gripe A/H1N1, para una población mundial de 6.800 millones de habitantes.
En julio, la OMS había calculado que el conjunto de los grandes laboratorios podrían producir, a partir de mediados de octubre, hasta 94 millones de dosis semanales, lo que equivaldría a 4.800 millones de dosis al año.
Pero a mediados de agosto, la organización revisó esas cifras e indicó que el número debía dividirse por dos e incluso por cuatro, con una capacidad de producción de 1.200 millones de dosis anuales.
Interrogados por la agencia de noticias AFP, los grandes laboratorios de producción admitieron que el rendimiento de la cepa es menor que el previsto.

GSK precisó en agosto que las primeras entregas de vacunas se producirían en septiembre y continuarían a finales de 2009 y principios de 2010, con un ritmo que dependería del rendimiento de la cepa.
Sin embargo, esta misma semana rechazó cifrar su capacidad y ritmo de producción de la vacuna. "Los volúmenes dependerán de una serie de factores", entre ellos el rendimiento de la cepa. GSK ya se lamentó en diferentes ocasiones del escaso rendimiento de la cepa.

Ante la imposibilidad de poder vacunar en un primer tiempo a todo el conjunto de la población contra la gripe por virus A, los gobiernos deben plantear sus elecciones y establecer prioridades, indicó la Organización Mundial de la Salud (OMS).
El organismo instó a vacunar al personal sanitario, encargando a los Estados que definan su propia política para los demás.

Las vacunas son parte de la estrategia de Nueva York para combatir la pandemia de influenza H1N1 que impactó fuertemente en la ciudad durante la primavera, al infectar a unas 800.000 personas o casi un 10 por ciento de su población
Dado que se trata de un virus nuevo, más personas son susceptibles a enfermarse y la OMS prevé que en los próximos meses podrían infectarse cerca de 2.000 millones. A diferencia de la influenza estacional, que ataca mayormente a los ancianos, la nueva afecta desproporcionadamente a los jóvenes.
Investigadores norteamericanos informaron el martes que el nuevo virus parece ser dominante frente a la gripe estacional, lo que lo vuelve menos proclive a mezclarse con otras cepas de influenza circulantes y a convertirse en un "supervirus", como temían algunos científicos.
Fuente: Reuters

19 comentaris:

Asimetrich ha dit...

Mira que se li ha donat voltes, però no acabo d'entendre això de la grip A. Diuen que la simptomatologia és lleu, més que la estacional. Això sí, s'estén amb molta facilitat. Suposo que, en afectar a més gent, deu ser més fàcil que infecti persones amb altres complicacions per qui la grip serà un problema. És aquest l'origen de l'alarmisme?

Però aquesta gent serà vacunada, si no m'equivoco i no han canviat les noticies. El que vol dir que la resta, suposadament sans, estem exposats a una grip feble que passarem com qualsevol altra grip qualsevol altre any.

Jo el problema el veia quan deien que aquesta nova grip era mortal (al principi quan va sortir a Mèxic) però ara no en veig cap de problema. No sé que m'estic perdent
:-?

Josep ha dit...

La Marina Geli en fa de molt grosses. Per a mi la pitjor ha estat no prendre mesures legals (tenim competències) pel que fa al fum en espais públics no ventilats (sobretot bars i restaurants) amb aquest argument... "no és bo que tinguem una norma diferent que la resta d'Espanya".

Fort, oi? Ja poden donar pel sac la salut dels cambrers (i clients), que Espanya és el primer.

I si Espanya no vacuna, doncs ací tampoc es vacuna. I olé!!

Carme Rosanas ha dit...

Avui he sentit a Catalunya Radio, al mati, el Dr. Jordi Rello, que és el cap de cures intensives de l'hospital Joan XXIII de Tarragona que ara fa la coordinació Europea de la investigació i control de casos greus de la grip A, ja que l'equip d'allà és dels més avançats en resoldre malalties respiratòries greus i que han fet una bona feina d'investigació en aquests temes des de fa molts anys.

Ha explica molt bé moltes coses que a vegades queden confoses. Que el concepte "pandèmia" és refereix només a l'extensió en països de la malaltia, no pas a la gravetat.

Que per tots els casos recollits fins ara (en tot Europa) sembla que ha quedat clar que hi ha una població de risc: embarassades, obesitats mòrbides, persones amb poques defenses (no sé si m'oblido un concepte...) però que en general té un comportament bastant similar al de la grip estacional. Que els antivirals funcionen, sobretot si els prenen aviat i no al cap de molts dies.

I que la millor prevenció és la de sempre... cítrics, higiene i quedar-se a casa a covar-la i no propagar-la.

I que per l'aire no es contagia.

Ha dit també que la onada de tardor no serà la primera, sinó la segona.

I que ell no creu que s'hagin de tancar escoles (això li vaig sentir a la tele)

Bé no sé si serveix de res tot això que et dic... però segurament que és massa complicat com tu dius desmuntar socialment totes les possibilitats de contagi... però si els experts diuen que no cal...

En fi, espero que tinguem sort, com tu dius, que en aquestes coses, les persones humanes no hi tenim massa control, em sembla.

Perdoneu pel rotllo.

Anònim ha dit...

Mare meva si mai vull saber res de com va una cosa exactament i les injustícies sé on he d'anar, gràcies per demostrar que hi ha gent de debò.

Marta ha dit...

Jo seguiré com sempre, ho tinc molt clar. Que sigui el que hagi de ser.

Striper ha dit...

Pero de mentres ens tenen acollonits i distrets.

Hada Isol ♥ ha dit...

Yo estoy con gripe A Zel,pero estoy intentando que no se complique,mientras estuvimos aislados y alertas no nos contagiamos apenas nos relajamos pues nos alcanzó mi familia la pasó mejor que yo,pero yo soy diabética y la sufrí bastante porque es demasiado dolorosa,hoy he vuelto a las nebulizacipones con oxigeno,y aun estoy en riesgo de complicarme (eso dice el medico,pero estoy mejor,tomé el tamiflú a tiempo como todos en casa) mi recomendación es la siguiente:no vayan todos a los hospitales ante la duda traten de evitarlo,el unico motivo por el cual deben ir es la fiebre alta,por lo demas busquen medicos conocidos y preguntenloe por telefono,aqui usamos las visitas a domicilio,porque así es más facil desinfectar todo a paso del docotor y evitar el riesgo de contagio,la humedad es mala en este caso,las casas deben estar ventiladas,yo he cuidado todos los detalles y mientras las clases estuvieron suspendidas la pudimos evitar,no hay que asistir a lugares donde se rúna mucha gente,y es preferible que todo sea al aire libre,si hay que hacer una cola para algo se debe respetar un metro de distancia entre unos y otros y cargar siempre alcohol en gel por las dudas.Y espero que a ustedes no les oculten los números como a nosotros,porque aqui Zel es increíble como disfrzan la verdad,cuidense,no minimicen a esta gripe,yo he sabido de personas sanas que fallecieron y no por rumores,las conocía,y las embarazadas son las que más se deben cuidar,sin entrar en panico porque deberemos convivir con este virus,cuidense,un abrazo Zel.

Hada Isol ♥ ha dit...

Zel otra cosa cuando estén en el pico maximo no miren la televisión es una angustia innecesaria,esta gripe se expande rapido porque es muy contagiosa y si les hacen como aqui les irán contando los enfermos y los muertos que aumentarán mucho de golpe,y eso los tendrá enloquecidos,ahora bien cuando los medios callen y hablen de otra cosa no cometan mi error,no se relajen sigan con las medidas de prevención y seguro la podrán evitar,de la vacuna no ´se nada porque no tuvimos esa opción si pueden alcanzarla supongo que es lo mejor,y alimentense bien,y no se estresen con todo esto la pasan sin problemas,un abrazo.

Asimetrich ha dit...

acabo de veure això, no sé si ajudarà a sortir de dubtes

http://www.elpais.com/articulo/sociedad/Jimenez/medicos/estemos/exagerando/poco/elpepusoc/20090902elpepusoc_2/Tes

kweilan ha dit...

Estem una mica a veure què passarà. Aquests dies tota una sèrie d'experts estan insistint en què no s'ha d'exagerar.Esperem que tinguin raó!

Carquinyol ha dit...

No sé companya, jo penso que tenen tan clar que realment no poden fer res si la cosa es complica que el que fan és *fer veure* que fan alguna cosa per a tranquil·litzar a la població i, de pas, remarcar el *greu perill i la complexitat de l'amenaça*, ja que així si la cosa va a pitjor sempre es poden escudar en això.

I és que amb el ritme de vida avui dia la única solució eficaç seria vacunar *tota* la població !! (considerant que la vacuna fos eficaç, és clar...)

kika ha dit...

jo tambe nomes he trobat confusio. a frança per exemple diu que vacunaran a tothom, pero a la majoria d'altres paisos nomes al grups d'alt risc...
l'unica explicació que se m'acut és econòmica... perquè no crec que els francesos tinguin menys defenses que la resta dels mortals, no?

Kudifamily ha dit...

No sé... jo estic força mosquejada, ja que no entenc el perquè de tant d'alarmisme. És una grip més lleu, més curta i amb unes característiques concretes (febre súbita a 39, molt mal de cap, molt dolor muscular i tos seca), que de moment està matant a moltíssima menys gent que la grip estacionària normal (a Espanya moren cada any unes 8000 persones).
El que espanta és que és molt virulenta en persones joves que tenen algun risc (obesitat, malalties cardiorespiratòries o inmunodepressives, diabètics i altres) i a dones embarassades. Però el percentatge de morts continua sent molt baix, tot i això.
Llavors, perquè tanta expectació? Perquè ens inculquen tanta por al cos? Perquè una vacuna tan ràpidament?
Jo estic un xic espantada... però perque me n'hi fan sentir...

Garbí24 ha dit...

Ells segur que se la posen la vacuna , a la resta com sempre....que ens bombin.
Crec que s'en fa un gra massa, de tot plegat.

Àngel 'Soulbizarre' ha dit...

qualsevol cosa degudament extrapolada genera un debat d'interesos i d'impostures. L'auca -la parapolítica que ens venen per substituir la política en majuscules- té aquestes coses, sigui de salut, sigui de treball. Canviar el món de base i ser més profans, qui sap!

Anònim ha dit...

We owe it to someone else's achievements in health and thus feel joy, depending on the success of others as if their achievements, and this is the Buddha mind. Always hold the interests of all sentient beings of the heart, we can not leave the joy forever.
www.cosmifilm.com.tw
www.cosmifilm.com.tw/index.htm
www.cosmifilm.com.tw/pro1.htm
www.cosmifilm.com.tw/product2.htm
www.pandora-mall.com
www.pandora-mall.com/default.asp
www.pandora-mall.com/info/guide.asp
www.pandora-mall.com/info/view.asp?id=1

jo artin au ha dit...

La por, la por a la màxima potència; a mi també em sembla que la por és dels pitjors,amb conseqüències imprevisibles, contagis. Molta més informació del que se sap i del que no se sap. Jo no vull ser tranquil·litzat com un nen (que és com solen tranquil·litzar el polítics en general, com si fossim nens, ens diuen "tranquil·litzeu-vos, no passa res"; o si cal acolloniu-vos "si no entrem a la OTAN serem devastats perls dolents (per posar un exemple històric)"; tranquils no passa mai res (escapents reiterats de substàncies contaminats)dieun però sense oferir en mesura suficient informacions creïbles i aclaridores tal com la que refereix la Carme, per exemple. Molts més programes informatius d'aquests!! calen. Més informació i menys manipulació, no és tant que ens manipulin sinó que la por desmesurada i que va en augment s'alimenta dels ensurts de les manipulacions a les que ens hi avoquem amb facilitat.
I cert, no ho podem pas controlar tot, és la nostra humana i fràgil condició humana, que haurien d'enfortir i mimar no solament quan viem les orelles al llop. En un atac de pessimisme podríem pensar que no tenim remei: però aquest, el pessimisme, és la carnassa ideal pels voltors de tota mena.

LlunA ha dit...

Tot això és ben cansat...al principi no vaig ni voler fer cas però al final em va agafar com por i tot...i ara ja no sé ni qué creure...

GAIA ha dit...

Treballo en un centre de persones amb discapacitat intel·lectual i malaltia mental i aquesta grip ha fet córrer el pànic. Des de la generalitat ens han aconsellat que no ens donem ni tan sols la ma.