02 d’agost 2010

sacrilegi

Festa acabada! Per dir-ho suament, poble pixat de dalt a baix, consum rècord de cervesa i cubates i flaire d'herba d'ambientació. I ball i riures, i vòmits i emprenyades, home, música fins a les vuit del matí...
.
Anècdota. Algú va decidir fa anys i panys que la imagineria de l'esglèsia s'havia de renovar, o netejar o posar al dia o vés a saber què, el cas és que van treure un munt de figures i les van arraconar en una sala petita i fosca, amb un munt de deixalles.
.
Jo no havia entrat gairebé mai als baixos de l'antiga rectoria, que es va vendre i ara s'obre de bat a bat les diades de la festa. El joves de la comissió, alegrement autoanomenats "santFelius", patró del poble amb santa Jovita (coneixeu algú que es digui Jovita?) tenen permís per desar-hi el material de consumició.
.
No sé com hi vaig entrar, i em va venir com un atac de bogeria psicodèlica en veure el pobre sant amb la Xibeca a la mà. Jo sóc gamberra de mena, i els vaig demanar permís per fer la foto, fins i tot vaig gosar cometre el "sacrilegi" de dir-los que si volien, ja tenien portada pel cartell de la propera festa. Ells em van dir enriolats, que, quan aquest any hi van entrar, el sant lluïa una bossa de patates xips a la mà, i algú va decidir canviar les provisions del sant.
.
Seriosament, a mi la veneració d'imatges no em fa el pes, però fa una mica de pena veure el piló de "sants i marededéus" que hi ha apilonats i empolsegats, si més no, per si algun dia poden formar part de qualsevol col·lecció d'art religiós... perquè no crec que els tornin a lloc... vaja, mai se sap...

10 comentaris:

fanal blau ha dit...

Aquest sant va ben servit: entre la Xibeca i els Ballantines que li pengen de l'esquena...déu n'hi dó!
D'acord amb tu, no és la veneració d'imatges...però potser si que, a no ser del propòsit d'alcoholitzar-los, potser es podrien trobar altres espais de magatzem, o emmagatzemar-los a ells en qualsevol altre espai, per si algú els vol anar a fer visita.

Mai se sap...
:)

Toy folloso ha dit...

Ca la Jovita es un restaurant de Calonge; així es deu dir la seva mestressa, cal soposar.

I a aquest sant li faria més una Voll-damm...

Garbí24 ha dit...

guarda be la foto per el primer concurs de fotografia que trobis.....premi segur. El dia que tots els sants tornin a lloc jo emigro:

sànset i utnoa ha dit...

És que, fins i tot els sants es mereixen poder fer una cerveseta de tant en tant!

*Sànset

Anònim ha dit...

Aquest descontrol en els horaris de les Festes Majors diria que no agrada a tothom.
Sobre el Sant, és una forma de fer-lo partícep de la Festa!

Anònim ha dit...

LA SACRISTANA D'UN POBLE DE ARAGO(NO RECORDO EL NOM,PELS MONEGROS ERA) ES DEIA JOVITA,AMB ELLA VAIG PASAR UN PARELL DE DIES MOLT DIVERTITS,XARRABA I XARRABA SENSA CONTROL.
JUGANT AMB BCN.

Magda ha dit...

Fantàstic tot plegat, Zel, trobo especialment genial la idea del cartell. Si recolliu signatures ja tens la meva.

Joana ha dit...

estar de festa ara vol dir perdre tota la nit i com és lògic perdre l'endemà i tots contents. Tots???
Nooo alguns i algunes molt emprenyats.
Els Sants i les Santes ja estan curats d'espants :9

Jordi Casanovas ha dit...

molt bona aquesta!

el paseante ha dit...

Ais, si això ho fessin en un país musulmà... A TV3 hi ha una Jovita Jané o Janer. Diria que és la corresponsal (o era) a la Vall d'Aran. Que mires Antena 3?