14 de març 2011

Kaku nashi no okage de (Paffff)

Si creuen que som burros, però burros de coeficient intel·lectual, van llestos.
.
Un suposat tècnic amb càrrec, que la carrera la deu tenir, ha tingut la santa barra d'explicar "per què la gent ho entengui" com era això del funcionament d'una central nuclear.
Anem a pams.
.
Punt 1- És com una olla a pressió, a dins hi ha el que volem coure, aigua i el foc, l'escalfor ve de fora. Si et quedes sense aigua, es crema. Només que aquí el que passa és que la font de combustible és dins. Es creu que ens mamem el dit? Urani !!!
.
Vaja el savi, primer que hi ha una grandíssima diferència, us imagineu el foc dins l'olla? Us imagineu què caldria per mitigar l'efecte del foc en una olla tapada? Quantitats ingents d'aigua. Doncs imagina amb un combustible com l'urani, tan perillòs que necessita parets i més parets de plom i formigò, tot encamallat amb constants circuits d'aigua.
Punt 2- El foc. Collons amb el foc. Que no es foc, babau, que això d'una reacció nuclear és com un sol petit en una olla, que per molt gruixuda que sigui, si no es refrigera, vola tot déu en quilòmetres a la rodona! I les conseqüències són inexplicables, d'horrendes i durables, centenars d'anys essent optimistes.
.
Punt 3- No ho té clar, diu, però suposa que el nucli està bé i la contenció (l'olla, "la vasija" diu ell), resistirà. I qui és el guapo que ho pot afirmar? Encara que s'aturi el reactor, no s'atura la reacció en cadena, i sense refrigerar, explota primer per la pressió, i es segueix fonent el nucli, cap de soca! A més, quan aliberen gas per despresuritzar, aquest és radiactiu, com s'ha pogut ben comprovar pels productes que s'han analitzat.

Punt 4- El nucli, amb les barres d'urani, segueix el seu procés. Sabem que han quedat al descobert unes quantes "pastilles de combustible" I en parla com si fossin pastilles Juanola. Quan aquestes estan fora de l'aigua, el potencial radiactiu contamina directament l'aire que llavors alliberen despressuritzant. I apa, més radiació, allò tan terrible, tan letal, i ben invisible.

Punt 5- Ja hi ha dos reactors petats, Però, ai, no us espanteu, es a fora, el contenidor sembla que està sencer. Semblaaaaa? Semblaaaaaaaaa?
N'hi ha un tercer a punt i alarma general per dos més a força distància. Refrigeren amb aigua de mar, cosa que ens indica que no tenen cap font d'alimentació alternativa per fer funcionar cap circuit de refrigeració. Això és com voler tapar el forat d'una canonada amb una tireta.

Punt 6- Si es fon el nucli, tot i que seria una desgràcia, tampoc passaria res que suposés un greu perill per la vida de les persones. "La vasija" resistirà! I una merda! Aquestes centrals tenen tants anys com la de Garoña, són del mateix estil i no sembla, segons informes nordamericans i europeus que siguin gaire fiables. Concretament, els analistes seriosos, creuen que ja és molt pitjor que l'incident de Harrisburg. Perquè tot i estar en certa manera preparats, mai esperaven una magnitud de 8,9, com a molt un 7 en l'escala. I molt menys un tsunami que es carregués tots els mitjans alternatius pel refredament del nucli.

No funciona. Paffff

Consol? Si passa aquí, amb centrals obsoletes i sense cap d'aquestes mesures, ja seríem al cel voleiant com pardals, tot darrere d'una impactant llum d'un blanc...NUCLEAR. ANEU PROPOSANT-LA COM ENERGIA NETA, AU.

JA HO DIUEN, MAI PASSA RES, FINS QUE PASSA.

LA DIFERÈNCIA? QUE AMB AIXÒ, MORTS SENSE ESPERANÇA. NI LLISTES D'ESPERA.


4 comentaris:

onatge ha dit...

Em sembla que era aquest matí per Catalunya Ràdio, parlava un expert i deia que això d'allarrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrgar la vida a les centrals d'aquí, era una BOGERIA!!! Potser ja no ve d'una, però que els peti a Ells...

Des del far bona nit.
onatge

Garbí24 ha dit...

el que passa es que aquest paio l'haurien de tancar a dins del reactor per que veies exactament com funciona.......
I els Japos no parlen del que s'ha escapat....que això només ho saben ells

Joan Guasch ha dit...

1- Per què pels medis només parlen tècnics nuclears que, òbviament, defensen la seva parceleta?
2- només he escoltat una veu que deia una cosa en la qual ningú no pensa: totes aquestes partícules radioactives emeses ja han estrat a formar part de les cadenes tròfiques, alimentàries i, al final, tornaràn als súpers con tinuant el seu efecte perniciós lentament.
3-ja està demostrat amb el fracàs dels nous models de nuclears que França està construïnt i que no se n'acaben de sortir que, en l'aspecte econòmic, tampoc no és una energia eficient.
4- Que per a l'únic que serveix una nuclear és per concentrar el poder energètic en unes soles mans i fer tothom depenent, ara que les alternatives descentralitzarien el model.
5- que he tingunt una regressió en el temps i m'ha vingut a la memòria l'adhesiu del nuclear no gràcies de 50 cm que duia enganxat al capó del 2cv i les manis en contra dels 80's.

zel ha dit...

Joan, jo hi era, en aquelles manis, jo vaig militar molts anys en un grup de treball i coordinació antinuclear, em vaig passejar mig país fent xerrades en pobles petits, sé de què parlo, igual que tu. És, senzillament, horrorós.