01 de novembre 2011

campanya? comencem pels rics...



Malgrat el col•lapse del sector immobiliari i les turbulències a la banca, alguns dels més acabalats espanyols pertanyen precisament a aquests dos sectors que ens van enfonsar en la crisi. Carlos Jove (Fadesa), Alicia i Esther Koplowitz (FCC), Florentino Pérez (ACS) i Emilio Botín (Santander) han augmentat les seves enormes fortunes gràcies al maó i a les hipoteques. La crisi no els ha passat factura, no com a tots els i les treballadores que s’han quedat sense treball o les famílies que s’han quedat al carrer per no poder pagar la hipoteca.


Més rics


L’Estat espanyol també està al top ten mundial dels estats amb més rics, en novè lloc segons la consultora Deloitte, mentre que està a la cua de la UE en despesa social. Si suméssim només les fortunes de les deu persones més riques del país tindríem una muntanya de 40.500 milions d’euros. Amb menys del 10% d’aquesta immensa fortuna es podria haver suplert els 1.000 milions de la retallada en la sanitat pública catalana i els 2.000 milions d’euros menys que ha rebut l’educació pública a tot l’Estat.


La hipòtesi no és banal. Als últims dotze anys la pressió fiscal sobre els més rics s’ha rebaixat en més de deu punts. Si al 1999 els més rics pagaven a través de l’IRPF un 41%, avui dia paguen tan sols el 30%. La mateixa tendència ha experimentat l’Impost sobre Societats, que ha passat de gravar de mitjana al 2004 un 32,3% a un 27% a causa de les deduccions i bonificacions. Els milionaris no només han pagat cada vegada menys impostos, en moltes ocasions directament no pagaven. És el cas de la família Botín, que tenia amagats durant anys uns 2.000 milions d’euros a Suïssa, fins que una filtració els va posar al descobert. I Botín no és l’únic. José María Molinero, del Sindicat de Tècnics d’Hisenda, explica que “l’evasió fiscal suposa anualment a Espanya uns 88.000 milions d’euros” i que “el 80% del frau correspon a les grans fortunes i les grans corporacions”.


Comencem per aquí, no? A veure si aclarim les alternatives.

6 comentaris:

Garbí24 ha dit...

Tinc comprovat i demostrat de molt a prop que pujar els imposts als més rics no serveix de res...paguen menys ells que una pobre família amb dos sous sense fills a càrrec.
Els únics que se'n aprofiten son els buffets d'assesors que cobren una pasta per ajudar a que no hagin de pagar res.
TOT PLEGAT FOT FÀSTIC!!!!!

Albanta ha dit...

És totalment indignant! Estic amb tu Zel

Elfreelang ha dit...

Zel avui he escrit un post no semblant al teu però va pel mateix camí de reivindicació i denuncia ...què puc dir? que tens tota tota la raó ....

zel ha dit...

EM FA RÀBIA, VERGONYA, INDIGNACIÓ I DE TOT!

Jordi Dorca ha dit...

Retallem per als rics.

Àngel 'Soulbizarre' ha dit...

Ben dit...ara, doncs, anticapitalistes! amb l'esther vivas i tots els des de baix...
salut!