09 de desembre 2012

Castella i les seves raons antropològiques.

Fer-se gran, envellir, havia sigut a nivell antropològic un senyal de saviesa. Els vells, en moltes de les cultures estudiades i seguides pels antropòlegs, tenien un paper d’importància cabdal per tal d’aconsellar, dirigir, recollir i servar els béns culturals apresos, de manera que el seu consell i el seu saber sempre es consultaven en els moments difícils, abans de fer grans gestes o decidir camins futurs. Així és que, la saviesa dels vells es recull en totes les cultures per tal de perpetuar-se. Però els vells, si eren savis, era pel fet d’haver après, d'haver millorat com a éssers humans incorporant allò útil i alhora bo de les experiències, els intercanvis, les lluites i les coneixences.
A l’Espanya profunda, -i potser també a casa nostra-, la saviesa dels vells està tarada, o té demència senil, o bé, com a tercera opció, està aferrada a un modus vivendi –i modus “pensandi”- ancorat en la més tortuosa de les vileses humanes, a saber, trepitjar i anorrear qualsevol que no pensi i propagui la sagrada doctrina del “només jo tinc la raó, i totes les raons són les meves”
És en aquesta servitud egoista de triar el que afavoreix els propis interessos i barrar el pas a tot pensament que se n’allunyi on rau la raó espanyolista. No hi ha més veritat que la seva, raó i sabers més assenyats que els seus. Només lluiten per perpetuar-se com a  conqueridors i dogmatitzadors, talment com quan la conquesta de “les Índies”.
Així pensen, viuen i actuen. Seguim essent per ells els indígenes que cal culturitzar o eliminar. Seguim essent una colònia que cal abatre. Seguim tenint una llengua que cal matar. Som encara com els indis de les amèriques. I tenim, com tenien ells, els pitjors, els venuts i traidors que treballen per la corona. Encara som al mateix procés que en temps del reis Catòlics. Així que, o ens emancipem, o ens deixem véncer. Ells fa 500 anys que colonitzen, i no incorporen res de nou al seu pensament monolític. En teniu la prova, els manaires, només parlen castellà i segueixen sent absolutistes i cabdills.

3 comentaris:

El porquet ha dit...

Et recomano el llibre Delenda est Hispania. Jo me l'estic llegint, encara no l'he acabat. Però tota la part inicial és una lliçó magistral dels orígens d'aquesta mentalitat colonitzadora de l'Estat espanyol. Lectura de capçalera.

zel ha dit...

vAJA, COMPARTIM LECTURA!!!!!!

El porquet ha dit...

Oh! Genial! Agafadets de la mà (i dels llibres) cap a la independència! ;)))