07 de setembre 2013

ai, i si l'he cagat? (parlant de llengua a l'escola)

No sé si tenir remordiments o no, però ara, en fred, m'ha vingut al cap una cosa que ahir vaig dir a la reunió de pares i mares...

Algú pregunta,
-I, extraescolars...?

I jo, que sóc així de caparruda, entomo el repte sense rumiar gaire, però havent rumiat molt abans tot això de les llengües a l'escola. Hi ha molts infants que fan anglès fora.

-Mireu, feu el que us sembli, i no sóc qui per manar res, però penseu bé què convé. (és molt corrent que facin anglès també d'oferta extraescolar a l'escola, m'enteneu?). Aquí fan les hores d'anglès prescriptives, més una d'oral, més una matèria. Penseu a més que ens fan fer les quatre prescriptives en castellà. I us he de dir amb el cor a la mà, que la nostra lluita és el bagatge de vocabuari i l'oralitat en català, que cada vegada més notem un empobriment molt important en la nostra llengua. No em posaré, només faltaria, en com parleu a casa, però sisplau, molta cura, que això se'ns està anant de les mans. Són petits, i és molt important que adquireixin el màxim lèxic possible en català, que estem perdent a marxes forçades la riquesa de la llengua.

Clar, després ja va sortir això de rítmica, música, esports...però jo ja l'havia engaltat... I és que potser per ser al lloc que som, alguns infants parlen una cosa que aviat li haurem de trobar un nom nou. Aiguabarreig que costa molt de controlar.

9 comentaris:

Elfreelang ha dit...

No crec pas que l'hagis cagat zel...

Carme Rosanas ha dit...

Jo tampoc ho crec...

L'aiguabarreig segueix amenaçant ... més que mai.

Relatus ha dit...

Això s'ha de començar a solucionar a casa. Tens tota la raó!

Glo.Bos.blog ha dit...

El que has dit és molt assenyat. Res de cagades! Convé aclarir l'aiguabarreig.
Altre cosa és si faran cas...

Mireia ha dit...

Jo no ho veig diferent que la resta de comentaris, no perquè no estigui d'acord amb el que dius: hi estic completament d'acord ,sinó pel lloc i el moment. Afirmacions com aquestes poden generar malentesos i la gent s’ho pot prendre malament, si s’explica en petit grup i algú no ho veu clar pregunta i se l’hi explica bé i ja està. En un gran grup , a la gent ens consta més preguntar i el tema de la llengua acostuma a aixecar polseguera. Confio en que no sigui el cas i que tothom t’entengués perfectament.

zel ha dit...

Espero que no tingui problemes ningú, perquè el que és jo mateixa ho defensaré a capa i espasa!però com que ja em coneixen molts d'ells, saben que parlo clar!!!

Helena Bonals ha dit...

Ai, les paraules genuïnes...

Rafel ha dit...

Doncs ben engaltada, si no hi ha una actitud positiva envers el català des de casa, la nota als informes de Català serà per cobrir l'expedient.

Assumpta ha dit...

Ben dit!! :-))