18 d’abril 2009

pirates...per força?

Diuen, i sembla que és cert, que prop de les costes de Somàlia, de fa molts anys, (comprovat des del 1991) hi ha un constant llançament de deixalles radiactives. Diuen, i sembla que és cert, que després del tsunami del 2005, tota una munió de bidons amb fugues radiactives van anar apareixent a la sorra de les platges i que la gent que vivia prop de la costa, va començar a patir malalties extranyes, mareigs, vòmits i que van començar a néixer nens amb malformacions.

“Ahmedou Ould-Abdallah, el enviado de Naciones Unidas a Somalia, declara: “Alguien está vertiendo material nuclear aquí. También hay plomo, y materiales pesados, tales como cadmio y mercurio – o sea, de todo.” Se puede seguir su rastro hasta los hospitales y las fábricas europeos...”

Afegeixen que, d’altra banda, sistemàticament s’ha pescat sense mesura, sobretot marisc, de manera il.licita en aigües somalís prou endins com per no poder ser controlades pel propi país. Aquestes pesques de palangre suposen més de 300 milions de dòlars l’any, robats als pescadors somalís, en aigües que no tenen protegides. Es pregunten si creiem de veritat que la població famolenca es quedarà passiva mentre allò que es roba a les seves aigües es ven a bon preu i es menja a restaurants de les grans ciutats europees.

“Mohammed Hussein, un pescador de la ciudad de Marka, a 100 kilómetros de Mogadishu, declaró a Reuters: -Si no se hace nada, pronto no quedará pesca en las aguas de nuestra costa”.

Afirmen, que, els pirates a Somàlia s’anomenaven en principi “Guardacostes Voluntaris”, i que es van organitzar per cobrar a vaixells de pesca i als qui abocaven residus al mar.

“En el transcurso de una entrevista telefónica surrealista, uno de los dirigentes piratas, Sugule Ali, dijo que su propósito era “parar la pesca ilegal y vertidos en nuestras aguas... No nos consideramos bandidos de los mares. Los bandidos son aquellos que pescan, vierten residuos y llevan armas en nuestros mares.”

Evidentment, no es tracta de justificar cap acció il.legal, cap segrest ni cap acció violenta. Però sembla que els pirates tenen el suport d’un 70% de la població somalí. Que saben que els roben fins i tot el subministrament d’aliments i d’ajuda humanitària, a més de les seves riqueses naturals.
Perquè les grans flotes imperials que governen el mar, que es planten a les costes de qualsevol país sense haver de demanar permís a ningú, que poden si els ve de gust bombardejar i conquerir ( EEUU ho ha fet fins ara, on i quan han volgut), són també pirates? O potser tenen patent de cors...

20 comentaris:

Mireia ha dit...

desconeixia aquesta part de la història, sovint ala televisió només ens expliquen visions parcials

Txarli ha dit...

Molt, molt interessant, zel!

Els mandamases del "Nord" estan tensant massa la corda, es pensen que el "Sur" són les deixalleries del "Nord" i que podem fer el que vulguem amb la natura i la vida de les persones que allà hi viuen.

Els EEUU en tenen prou amb un dictador titella per fer el que volen, en canvi, la societat civil no és manipulable i és capaç de defendre lo seu davant una agressió com aquesta!

Visca els "Guardacostes Voluntaris"!

Trini González Francisco ha dit...

Com pot canviar una opinió formada quan es coneixen tots els detalls.
I dic jo..., els costaria molt als nostres grans periodistes donar una informació completa i contrastada de les notícies més o menys considerades importants?

Em ve al cap la història de l'os o ossa que va atacar a un pobre home que, ves per on, anava a caçar senglars amb la seva escopeteta d'estar per casa i l'os dolent el va atacar sense ell fer absolutament res!

Quines coses, no?

Garbí24 ha dit...

Pirates ho son tots els que d'alguna manera agafen el que no es seu . Molts en conte de l'ull tapat i la pota de fusta porten corbata i vestits d'etiqueta , però nodeixen de ser pirates

Striper ha dit...

Tot es questio de calificatius..Desconeixia tot aixo.

gerardeli ha dit...

Jo també m'he quedat de pasta de xurro, amb aquesta història, Zel.
És gros veure com ens manipulen la informació (amaguen) en pro dels interessos dels de sempre.
Pareu el món que em baixo!!!

kweilan ha dit...

Aquest escrit teu demostra una vegada més que la informació que ens arriba està tan manipulada que només opinem el que es vol que s'opini. Moltes gràcies, zel!!

Rita ha dit...

Jo també ho desconeixia tot això...
Gràcies per la info!
Petons, maca!

Sergi ha dit...

No estic massa informat del tema, però això em dóna una altra visió, la veritat. El que no expliquen els telenotícies és com s'aprofita la resta del món d'aquests països tan desfavorits. Millor deixar-los a ells com a culpables. Total, qui se'n preocuparà?

Ferran Porta ha dit...

Com la majoria de comentaristes fins ara, jo també desconeixia aquesta cara de la moneda. Un article molt interessant, com tot aquell que ens ajudi a posar les coses en perspectiva i entendre perquè passa el que passa...

Marta ha dit...

No sabia això dels residus radiactius ni de la sobrepesca per part de nacions estrangeres.

Anònim ha dit...

Sona trist... sona a món injust :(

Helena ha dit...

Quan de temps!!!
alguna cosa m'olorava sobre la pesca, però la veritat és que m'acabes de descobrir molt més del que em podia arribar a imaginar!
gràcies per obrir-nos els ulls! (encara que sigui per veure el que no ens agrada veure)

rebaixes ha dit...

Faci fred faci calor qui mana al mon? El gran COLLÓ,... Pintau com vulguis amb el Paint o amb aquarel·les, la realitat és la que és...De veritats n'hi han tantes que ja no sabem quina és la que convé... De realitat sols una LA VERTADERA REALITAT... collons, déu pare perdoneu-me...
Anton.

sargantana ha dit...

al meu blog hi ha una coseta per tu..
bon diumentge!!

SERGIBR ha dit...

ZEL A TV3. JA!!

nimue ha dit...

sempre hi ha més d'una versió per la mateixa història.
B7s, bonica guapa.

Cèlia ha dit...

Els USA pirates? I molt més, ells tenen bombes nuclears i en prohibeixen als altres països (per posar un altre petit exemple!)...

enric ha dit...

Si que en sabia de que els esquilmaven la pesca tots els “pirates” del primer món.
El que no tenia ni idea és de l'abocament de residus a les seves costes.
Havia d'haver alguna raó més, de la protecció als seus pescadors, per què enviïn les seves flotes armades els països gansters.

mossèn ha dit...

pirates ... ve de pirat, oi ??? ... salut