20 de gener 2010

Opinant sobre Vic.

L’Ajuntament de Vic, amb un govern de coalició CIU, PSC i ERC, amb el suport del grup Plataforma per Catalunya (tristament famós pel peculiar Anglada, conegut de temps per la seva manifesta xenofòbia), està aixecant una onada de reaccions que hauríem de ser capaços de llegir des de l’òptica no només legal, sinó sota el prisma dels drets socials, per damunt dels quals tenim la Declaració dels Drets Humans.

En qualsevol situació de crisi econòmica, solen generar-se profundes reaccions de conservadurisme. Quan la gran crisi dels anys 30, Europa va veure néixer moviments d’extrema dreta, i més tard els més feixistes dels governs haguts i per haver. Als països de l’America llatina, al fons de tot plegat sempre trobem la lluita per conservar la supremacia dels poderosos que, tradicionalment, han tingut a les mans negocis i diners.

El més absolutament esgarrifós d’aquests contextos sociopolítics és la incapacitat que mostren/mostrem moltes persones que ens autoanomenaríem d’esquerra per gestionar i tirar endavant una alternativa trencadora amb les ignomínies socials i alhora constructiva per donar sortida a les necesitats de la gran quantitat de persones que es troben en situació desfavorida.

Com podem donar la culpa de la insuficiència de serveis públics (bàsicament escola i sanitat) a les persones immigrades, quan aquest/aquell país destina, dóna, gasta cada dia a l’entorn d’un milió d’euros per mantenir els soldats, la infraestructura i el material bèlic a l’Afganistan?

Com podem culpar a aquesta pobra gent (en molts sentits) d’agreujar la crisi del sistema capitalista, si segueixen destinant centenars de milers d’euros als bancs, que, paradoxalment segueixen obtenint beneficis? Que no n’obtenen tants? Doncs com tothom, a retallar sous. I dels qui cobren més, que a retallar drets dels pobres, tots s’hi veuen amb cor. Però no. Els directius de bancs i empreses, els polítics que van de vint-i-un botó, segueixen vivint a cos de rei, i generen amb la boca oberta el missatge de que no hi cabem tots. On són els principis bàsics d’atenció a qui més ho necessita? S’han de pintar d’origen i color de pell les necessitats? Tenen fronteres, llengües, la salut i l’atenció bàsica? I llavors els veus a ells, aquests demagogs electoralistes, amb cotxes de superluxe, que no s'estan de res.
El dret a ser empadronat és un dret social que reconeixen totes les constitucions democràtiques, que senzillament “escriu” qui viu on. I que evidentment dóna dret a ser atès mèdicament i a ser escolaritzat, cas de ser un infant. Sentir al meu país expressions tan semblants a les de Berlusconi, incitant a la denúncia (tot i que es van fer enrera), em fa vergonya, em fa llàstima, em fa pena. Recordar que és el mateix que ha fet la sra. Esperanza Aguirre a Torrejón de Ardoz.

De vegades, massa sovint, coneixes a les persones tal com són per allò que fan. Potser, si aquests que ara no els volen, els donessin cadascun d'ells un vot per tenir un seient al Parlament, corririen com llebres a empadronar-los.

20 comentaris:

kika ha dit...

em sap greu molt greu haver de contradir-te en un punt: el dret a ser empadronat en la majoria dels països considerats democràtics del món, i sobretot en els països que tenen més immigració i des de fa més temps, només el tenen els immigrants que entren al país legalment.

Striper ha dit...

Jo crec que un inmigrant que entra il.legalment i ho sap, d'acord es una persona amb derets pero te alguna responsabilitat?
Per que aqui si no tens ingresos no pgues una hipoteca et vas a sota el pont si algu no arribat abans.

joanfer ha dit...

Estic totalment d'acord amb tu zel. La política que es vol aplicar a Vic és més pròpia de la dreta. Aquesta reacció de conservadurisme en temps de crisi, novament, s'està portant a terme.

Massa vegades no ens posem en la pell de l'altre. L'immigrant que entra de forma irregular, probablement, no ho ha fet per gust. Haver de deixar la teva terra, la teva família, casa teva... Tot per tenir una vida digna!

Nosaltres sempre hem estat un país d'acollida. No la pifiem ara...

Thera ha dit...

Una vegada més tinc la sensació que s'estan passant la pilota els uns als altres, en definitiva els "sensepapers" = un problema ,qui l'ha de resoldre els ajuntaments, l'estat,... mentrestant qui en surt escaldat és sempre el mateix... i massa sovint fan por aquestes reaccions excessivament conservadores.

Magda ha dit...

Article 1
Tots els éssers humans neixen lliures i iguals en dignitat i en drets. ... I continua, l'article 2 és més clarificador del tema que ens ocupa, però amb això n'hi hauria d'haver prou.

Potser haurien de tenir la valentia de dir que renuncien a la proclama, que prefereixen els valors que existien abans d'aprovar-la. Potser val la pena que sapiguem on som.

Vicent Terol ha dit...

M'agrada que opines sobre injustícies perquè ho fas amb informació, humanitat i indignació. És necessària la denúncia en situacions com la de Vic.

Pense que torna el racisme -no se n'havia anat, en realitat- amb més força que mai. Una situació creada a un Ajuntament per polítics, sense respondre a un malestar social, ha acabat convertint-se en l'excusa per reprendre el discurs més fastigosament xenòfob.

CiU i el PP tornen a coincidir en els seus missatges, de cara a un possible pacte a Catalunya. I, després d'analitzar la situació creada a Vic, han convergit en l'estratègia d'atiar els fantasmes dels immigrants que venen a robar-nos la feina i tot això.

I, una vegada més, els polítics -o la majoria dels polítics- demostren ser una mena d'extraterrestres, atès que no donen senyals d'allò que se'n diu escrúpols. M'agradaria veure un d'aquests polítics convertit per art de màgia en un immigrant...

Jordi Casanovas ha dit...

Estic d'acord en tot el què dius però, sempre hi ha un però, la despesa que comporta empadronar una persona que no té la documentació en regla la paguem entre tots els que si que la tenim. El que cal demanar llavors és que l'estat que és qui té les competències per fer-ho s'afanyi a legalitzar la situació d'aquestes persones per tal que a part dels drets també tinguin els deures.
No és sostenible obrir la porta per una banda i tancar-la per l'altra.

EL BLOC D'EN VITALIS ha dit...

Estimada, jo crec que vius una mica obsessionada amb aquest temes referents al tercer mon.

No puc estar d'acord amb tu, empadronar als sense papers és legalitzar una il•legalitat, possiblement el primer seria millor legalitzar la situació i danar-lis els papers de residència a aquesta gent i desprès empadronar-los.

Petons.

Carquinyol ha dit...

Crec que en tot aquest tema hi ha massa coses que la gent barreja, interessadament la majoria de vegades. s'hauria de deixar clar que hi ha dos tipus d'immigració: la legal i l'il·legal. I això no ho dic jo, això ho diuen les lleis, les mateiex lleis que regulen quins drets tenen les persones i que atorguen als immigrants legals els mateixos drets fonamentals que a altres ciutadans (excepte uns quants com el de poder votar, per exemple).

Però als immigrants il·legals tot això no es pot aplicar, de la mateixa manera, per exemple, que si fas reformes il·legals a casa no pots (en teoria) beneficiar-te de les ajudes i beneficis que les lleis puguin establir, perquè estàs fora del sistema.

I què fem amb els il·legals? Aquí està la mare de la qüestió... perquè mentre les lleis de l'Estat els exclouen, és el mateix Estat qui obliga als Ajuntament a oferir-los serveis bàsics (que em sembla molt bé i tot el que vulguis, però que *amb la llei a la mà* no els hi toca. Però el què més gràcia em fa de tot aquest tema és què quan dius això de seguida et diuen "si, però és que els immigrants han contribuit amb els seus diners a tot això"... sí, d'acord, però només els immigrants legals!

Els il·legals, al no tenir contracte de feina, no cotitzen a la SS ni fan la declaració de renda i per tant tenim uns serveis que atenen un volum que no s'adequa al volum de cotitzants. I aquí està gran part del problema dels il·legals, aquesta sobredemanda que no e spodrà absorvir i, sobretot, mantenir una economia fosca que només beneficia a uns quants i que malment a la societat en general.

I a mi el que em fa més gràcia és que sembla tabú poder investigar qui genera aquest mercat de treball il·legal i fora de tot control on l'explotació de les persones està a l'ordre del dia en situacions que ratllen l'esclavitut. I això, els d'esquerres, no l'haurien de permetre mai de la vida.

Però de com sobreviuen els immigrants il·legals i d'on obtenen els seus ingressos , estranyament, no és parla. I és que sembla que la gent que està de forma il·legal s'alimenta de l'aire i de tant en tant van al metge i porten als seus nens a l'escola.

Però què és pot esperar d'una societat hipòcrita com la nostra o el políticament correcte és la moda a imposar ?

sànset i utnoa ha dit...

Genial això de "El més absolutament esgarrifós d’aquests contextos sociopolítics és la incapacitat que mostren/mostrem moltes persones que ens autoanomenaríem d’esquerra per gestionar i tirar endavant una alternativa trencadora amb les ignomínies socials i alhora constructiva per donar sortida a les necessitats de la gran quantitat de persones que es troben en situació desfavorida."

Quan ens trobem davant d'aquestes situacions ens traiem la màscara i demostrem el que realment som. Em fa fàstic, molt fàstic, que hi hagi gent que pensi com els de l’ajuntament de Vic. Pensant així, mai serem un país. Sembla que no recordem quins són els principis del respecte i de la convivència.

*Sànset*

xiuli ha dit...

En primer lloc no tots els països democràtics del món posen facilitats alhora d'empadronar-se, ans al contrari - per passar-me un any de la meva vida a Londres la vaig suar-.
En segon lloc, considero sa el debat, això si, sempre des del respecte, perquè malgrat poguem pensar d'una determinada manera molta gent pensa com no ens agradaria que pensessin.. també cal vestir llaços entre els mal anomenats autòctons que som molts i molt diversos.
I per últim, entenc que polititzar la qüestió en tant que CIU, PP, PSOE.... és absurd, doncs és una qüestió, que no un problema, transversal!
Salut!

Raquel ha dit...

Yo sólo me pregunto una cosa, si me estableciera de forma ilegal en cualquier país... tendría derecho a educación y sanidad pública?, ya te lo contesto yo, no!. España es el hermano pobre de Europa pero la ONG de todo el que venga. Eso no es sostenible, de seguir así, pronto tendremos que emigrar nosotros. Inmigración sí, derechos a los inmigrantes también, pero con control y todo dentro de la legalidad para que puedan tener derechos a la par que obligaciones. De lo contrario estamos hipotecando nuestro propio bienestar social

Vicent Terol ha dit...

Començaré responent el que diu Raquel, qui repeteix un dels mites que contribueixen a la construcció del racisme social. Contrasta la informació, no és cert.

Però això és el que menys importa. El problema és que molts d'eixos "il·legals" (em sembla cruel qualificar d'il·legal una persona que, a més, és víctima de la pobresa) entren a l'Estat perquè mouen sectors claus de l'economia... submergida. Deliberadament és així, per a benefici de grans empresaris.

I després es vol negar el dret que tenen a rebre bens bàsics. Simplement, trobe que cal tenir molts pocs escrúpols, o estar insensibilitzat per la difusió de la propaganda subtilment racista i falsa (ens furten la feina, reben atenció abans, etc.) per a recolzar que a un malalt se li negue l'atenció mèdica.

Els immigrants, en general, treballen molt ací. Potser més que ningú. I, a més d'arrossegar el menyspreu i l'odi racista (cada vegada més estès, cada vegada més assumit per la societat), són ciutadans amb menys drets. Amb quina legitimitat un immigrant no ha de poder votar, per exemple?

Sé que estic parlant ara dels "legals", però, pel que fa a les actituds de molta gent, és el mateix. Perquè el problema de fons és un odi irracional al diferent. Aquesta idea resumeix tot.

I sí que s'ha de parlar de politització. Perquè a Vic no hi havia un problema social; l'han creat en pocs dies els polítics. Per una pura qüestió d'estratègia electoral.

En qualsevol cas, molts sempre podran dir allò de "jo no sóc racista, però...".

el paseante ha dit...

Jo crec que si els polítics fan aquest discurs és perquè molts dels seus votants ho demanen. I per què ho demanen els votants?

xiuli ha dit...

a Vicent Terol, trobo el teu comentari (última línia) fet desde la total desconeixença i això no m'agrada, no puc tolerar-ho. Si a Vic no ha un problema social vens i m'ho expliques. Jo sóc de Tona, poble veí, i hi he treballat durant anys, hi he celebrat festes, sopars,.. tan sols cal que t'escoltis cinc minuts els vigatans!! Trobo les teves paraules totalment infundades...totalment d'acord amb el paseante doncs si precisament com diu en Vicent Terol el que volen és treure'n rèdit electoral serà perquè l'assumpte està al carrer no? Reflexione'm-hi i siusplau parlem amb coneixement de causa!!!!

Vicent Terol ha dit...

D'acord, reflexionem.

El raonament consistent en dir que si es fa un discurs és perquè els votants ho demanen és equivocat; o un raonament incomplet.

Els polítics apliquen estratègies de venda. La necessitat -la demanda- es crea. La gent pot voler desitjar, per exemple, més seguretat als aeroports si prèviament els mitjans atien la por. La gent demana mesures racistes si els mitjans parlen de la immigració com un problema. La premsa es fa ressò de les declaracions dels polítics, és l'altaveu del missatge.

Una prova d'això és l'assumpte de les preocupacions més importants per a les persones que responen a les enquestes. Sempre coincideixen amb allò que els mitjans tracten en eixe moment.

No sóc de Vic ni hi he fet cap investigació social. Tanmateix, sí conec una enquesta on un percentatge molt baix -al voltant del 5%- mostrava preocupació envers els immigrants. Això era abans que CiU-PSC-ERC començaren amb la idea de negar drets humans bàsic a un grup d'éssers humans ("il·legals", segons ens diuen). Evidentment, si es fa l'enquesta ara, la cosa seria diferent.

Raquel ha dit...

El el blog "www.tobuushi.blogspot.com" se resume perfectamente lo que pienso al respecto, siento no poder expresarme en primera persona, pero como ya te dicho en tu blog, hoy no tengo tiempo para mucho más. Eso sí, aunque te pueda parecer una contradicción, estoy de acuerdo con que todo el mundo, inmigrante o no tiene pleno derecho a los bienes más básicos... Pero, mantengo lo dicho, España es el país pobre de Europa y la situación, de seguir así, se va a volver inevitablemente insostenible. La inmigración ilegal hay que controlarla desde todos sus frentes, (la palabra ilegal puede sonarte bien o no tan bien pero es la que hay para definir la situación en la que se encuentran esas personas en el país, el término no ha sido invento mio... )... Si eso no suena políticamente correcto, o me convierte a tus ojos en una "racista" lo siento, pero yo sé lo que soy y lo que dejo de ser, y tú, realmente ni me conoces ni podrás opinar sobre mí con conocimiento de causa. Politica de boquilla hay mucha hoy día, pero desgraciadamente la política se debe basar en la realidad de un país y no en lo soñado. Me quedaría a debatirlo contigo muy agusto, pero, salgo de viaje, otra vez será. Saludos

Vicent Terol ha dit...

Raquel, es possible que haja donat la impressió que tot el que he dit anava dirigit a tu. Sols em referia a l'afirmació que fas, segons la qual l'Estat espanyol actua com "una ONG" en relació als immigrants.

Jo dic que això és un mite i que contribueix al racisme (no et qualifique a tu de racista). Perquè d'això és desprèn que cal ser més durs amb els immigrants. O no?

Ja t'he contestat al meu bloc "L'aixeta", com pots comprovar.

Allí et comente que Espanya és un dels països europeus -junt a Irlanda- amb una política més dura pel que fa a l'obtenció de permís de treball per part d'un immigrant. També a l'Estat espanyol les recents lleis d'estrangeria s'han centrat en l'expulsió dels immigrants "il·legals" (ho sent, no m'agrada el terme, per això les cometes).

Busca algun estudi comparatiu on diga que ací es practica una política d'immigració permissiva, en comparació amb la resta d'Estats europeus. No el trobaràs.

No pense que sigues racista. Crec que et fas ressò d'una idea equivocada propagada gràcies a un racisme social que està calant, i que, al mateix temps, contribueix a augmentar el clima racista ja existent.


Una salutació

xiuli ha dit...

Vicenç, l'enquesta que comentes surt d'un mitjà de comunicació oi? Aquests que segons dius ens fan pensar d'una manera o altra, aquests que no han explicat la gran quantitat de coses ben fetes que s'han fet a Vic i comarca en pro de l'acollida i avui s'atansen al consistori com voltors per omplir pàgines i pàgines dels seus panflets. De veritat, parla amb gent de Vic... i ull!, crec que la proposta de l'ajuntament és totalment desencenrtada però tan sols opino que el 'problema' de base hi és, i per això entenc que el debat és sa!

Vicent Terol ha dit...

Per suposat que el debat és sa!

Jo no he qüestionat les polítiques d'immigració de Vic en general. Sols critique l'intent de negar l'empadronament a uns éssers humans pel fet de no tenir certs papers. És més, tinc entès que la política de Vic envers els immigrants ha estat positiva. I que per això, amb un 25% d'immigració, s'ha aconseguit que no hi haja un conflicte social digne d'eixe nom. Per això veig més trist que, amb intencions electorals, es tracte de fer un gir cap a l'extrema dreta.

Tinc un amic de Vic, amb qui fa temps que no parle. Tanmateix, he llegit opinions de persones de la població a diferents fòrums d'Internet. I he comprovat que, com és lògic, hi ha molta gent que desaprova la idea de negar l'empadronament als immigrants "il·legals".

En qualsevol cas, si penses que la proposta objecte de la polèmica és "desencertada", potser tu i jo estiguem més d'acord que en desacord en relació a aquest assumpte.

Salutacions des de Xàtiva