02 d’agost 2011

islamofòbia

Agost. Tothom fa vacances, pagades o forçades, i de fet no miraríem ni els diaris si no fos que estem pendents de la muntanya russa econòmica. No es detecta cap senyal de bonança i fins i tot coses que ens haurien de motivar (moviments polítics, properes eleccions generals, desastres insalvables...) ens queden posats en un raconet als diaris, tan petit... si no ho busques, no ho veus.


Avui he llegit això.

Ha sorgit casualment, després de llegir un article sobre el famós Tea Party, i com el moviment es va menjant els minsos avenços del govern Obama en assignatures pendents a EEUU. Ultraconservadors, ultradetrans, segueixen lluitant per una societat partida, sesgada, amb una frontera ben dibuixada entre els bons que cal defensar a sang i foc (blancs, catòlics i amb valors de tota la vida) i la resta, que no mereixen res.


I he arribat als fets de Noruega. He copiat això, perquè anem perillosament cap a una radicalització de postures en tot el que fa referència a drets socials.

...

"La islamofòbia del nou populisme dretà és una més de les seves diferències amb la ultradreta clàssica del primer terç del segle XX. Aquesta última va sorgir en una societat industrial, de classes socials nítides i confrontades (burgesia i proletariat) i volia bastir un estat totalitari. Es va nodrir, a més, d'un antisemitisme que denunciava que un "poder jueu" encobert conspirava per apoderar-se del món. La dreta populista, en canvi, ha assumit un discurs islamòfob i, fins i tot, s'ha acostat a l'univers israelià ultraortodox.

Des que van emergir el 1973 a Noruega i Dinamarca, els seus primers partits han adquirit una fesomia ben diferent de l'extrema dreta esmentada: irrompen en societats postindustrials, de classes socials desdibuixades, i exalten més valors (ordre, seguretat, identitat) que ideologies. Actuen com a moviments antiglobalització que exhorten a la mobilització del "poble" com a comunitat cultural homogènia contra les amenaces de tota mena que suposen els fluxos migratoris, la deslocalització d'empreses o la pèrdua de sobirania dels estats en entitats com la Unió Europea. A la vegada, defensen una democràcia plebiscitària i culpen les elits polítiques tradicionals d'afavorir la immigració.
...
Per què la islamofòbia és rellevant? Perquè permet captar un electorat potencialment antagònic entre si, ja que atrau tant sectors ultradretans com altres de progressistes inquiets pel que pot suposar l'islam en termes de retrocés del laïcisme (pèrdua de drets de les dones, homofòbia...).
...


L'article és senzill, però explícit. A Europa cada vegada més demonitzem el sud per buscar el model del nord. I fent servir eslògans perillosos, als quals bona gent s'apunta. I ara em ve al cap el llibre de la Rahola. No sé, em fa por.

2 comentaris:

Toy folloso ha dit...

Perque els pobres del país s´emporten el cistell més ple a Cáritas, perque "gairebé" no es veu cap musulmà als CAP´s, per els molts Pujols i Garcías que tenen menjador gratuït a les escoles, per això es la causa de que el partit de l´Anglada hagi tret més vots just en els llocs on el tant per cent d´inmigrants és més alt.
De tant que es fan estimar....

Elfreelang ha dit...

ja ho pots ben dir fa por....però esperem que el seny s'imposi i els fanatismes s'escolin aigüera avall, i ull en les properes eleccions estar alerta qui faci un discurs xenòfob, o racista ni un sol vot!