05 de gener 2008

ja tinc la taula a punt

Quan jo era petita, la mare em feia cantar ja molts dies abans de la nit d'avui, una cançoneta que deia,
"Avant avant, que els reis ja vénen, avant avant que les reis vindran, que els reis vindran... Portaran tambors i esquelles, i panderos i timbals, i panderos i timbals... Quan serem a mitja nit, i tothom serà adormit...entraran a poc a poc, a poc a poc..."
I anavem a fora el pati a deixar un tros de pa, un plat de civada i un got d'aigua, al costat de les sabates. I qui dormia, eh? Nosaltres, no. Cada any els meus germans i jo ens feiem els milhomes (bé, mildones, que estem dues a un) dient que aquella nit sí, que els veuríem, i mira que aguantàvem, però l'espardenya del pare estava de guàrdia i al final entrava a l'habitació en calçotets, i llavors era riure sota el llençol, fer veure que estàvem quietes una estona i... zzzzzzzzzzz ja està, adormits com un soc.
S'ha de complir amb la tradició, així és que...
Els he deixat als reis una truita de farina, que és un sopar que als meus fills agrada molt, mireu, jo en lloc de fer "crêpes", faig truita de farina...




Una coca començada, perquè no he trobat cap tortell, fins demà, que serà el dia que em tocarà el rei a mi, o a qualsevol dels meus dos fills, que fem trampa perquè ens toqui! Beure, res, que em penso que ja arribaran una mica tocats, amb tot el mam que els deixen.




L'estrella, a la cavalcada de Figueres, on he quedat atrapada enmig de la gentada, tot per no tenir ganes de comprar abans, a darrera hora. Ara que si els reis hi van de nit, jo bé podia fer-ho a la tarda, no?


I he vist, (ho sento per la mala qualitat de la foto, em fotien empentes per totes bandes i jo aixecava braços i màquina, amb els paquets enmig les cames...), deia que he vist una bogeria d'escales, tota una carrossa plena d'escales!!! O sigui, que sí, que entren pels balcons!!!


Desitjo que els reis siguin justos, més justos que generosos, que de generosos de vegades ho són massa i tot. I per justícia, la que demana el gatot.
Us recomano que el llegiu, és una "lliçó de modus"(això també és una dita de la meva mare).

15 comentaris:

nimue ha dit...

sí, per favor, justícia. Justícia ja, per favor. Justícia. Sí. Sí.

Anònim ha dit...

¡Hola hermosa!
Que lo reyes magos te dejen el mejor de los regalos, y sobre todo mucha justicia.

Besos enormes.

Miguel Pinto ha dit...

Se ve todo riquísimo, que los reyes te traigan mucha felicidad y suerte.

Jordi Pinyol ha dit...

D'això se'n diu tenir als Reis ben alimentats..
:)

A la cavalcada de Reus també hi anava l'estrella al davant de tot però en canvi en lloc d'una carrossa plena d'escales aquí hi fem anar directament el camió de bombers més gran amb l'escala més llarga. Una escala d'aquelles que s'estira i s'arronsa automàticament. Tot sigui perquè no hagin de fer tants esforços pobrets..
;)

Ui! I què faig jo comentant blocs a aquestes hores! Me'n vaig a dormir que si no passaran de llarg.

Una ha dit...

¡ay, esa coca quien la pillara¡ deseo que nos traigan un poco de calma . En el meu bloc pots escriure en català si vols,és l´altra llengua meva ,malgrat no la controli tant com el castellà.De fet la he estudiada i la llegeixo sovint.Fins aviat.

gatot ha dit...

m'has fet somriure, zel... jo també faig truites de farina però els gatets en diuen "l'invent del pare", perquè hi afegim plàtan, o xocolata, o poma, o pernil dolç... o les mescles que ens semblen llamineres!!! :)

Quan vaig llegir el teu post, vaig pensar a no escriure'n cap i enllaçar el teu. Però feia més de dues setmanes que l'havia preparat... i al final em vaig decidir. Tu sí que ets un regal cada dia!

petons i llepades real-republicanes!

Joan de Peiroton ha dit...

Bones festes, Roser!!!! Aquí també comença el periode de les "galettes des rois" (tortells de Reis), que en menjem quasi cada dia. Ell que es troba la fava porta un altre tortell al cop següent, o sigui que no parem! Ah, i ben "mullat" el tortell, clar! Amb sidra o de vi que bombolleja com cal . Això dura tot gener, no et dic el nombre de quilos acumulat a la fí del mes! L'horror total lol :))). Nota, en gascó, per dir gros diuem bèth (o sigui bell). Doncs, cada any, ens posem més "bells" gràcies als tortells!

mossèn ha dit...

m'ha agafat gana ... molta ... curiós, però cert !!! ... salut

Striper ha dit...

Ostres Jo vull tasta aixo te una pinta!!!!

Boira ha dit...

M'has fet agafar molta gana! Jo també desitjo que els reis siguin justos...Tant de bo!

Una abraçada.

LlunA ha dit...

Ahir la nit vaig anar a veure els reis, que maco tot, tanta llum i tants carmels(jo nomès vaig poder agafar un parell per això).
Una taula molt maca...nya, nyam...
ben segur que els reis s´ho han menjat tot i han deixat moltes sorpreses!

Petonets

Ferran Porta ha dit...

Doncs això, que tan de bò ses Majestats us hagin deixat el que sigui, que us faci il·lusió.

Josep Maria Yago Suau ha dit...

jo, fa anys, tampoc dormia. Tenia malsons pensant que em despertava, anava al balcó i no hi havia res i llavors veia que era un malson i m'adormia i em despertava i anava... i així fins la darrera que era la bona.
Quina bona pinta fan les menges. Als meus fills els encanta la truita de farina. Truita amb trampa en diem nosaltres. Ve de quan la guerra. La gent feia truites més grosses amb menys ous i amb farina i aigua per estalviar.

Toy folloso ha dit...

Clavadeta que la de casa, aquesta coca.
Que els Reis t´hagin portat tones de felicitat, Zel.
Apala!

Anònim ha dit...

Doncs, jo fa molt i molt temps que no gaig truita de farina, la meva mare en feia sovint i recordo que a mi m'encantava.

M'agradaria que els reis et portessin totes les coses que demanes... Si te les portessin atu, les portarien a tothom. Serien els reis més justos del món.

Jo també recordo històries de reis com les que tu expliques, els nens molt contents a casa, fins que veien les pampallugues d'altres joguines. J també sempre m'he fet sola els regals de reis. M'ho he passat bé fent-ho i tret d'algun moment una mica inquiet... crec que tot ha anat molt bé com ha anat.